Direct naar artikelinhoud

'Britse prins Andrew heeft minderjarige misbruikt'

De Britse prins Andrew, de jongere broer van eerste troonopvolger Charles, wordt genoemd in een seksschandaal met een zeventienjarige vrouw. Dat meldt de krant The Guardian.

De beschuldiging aan het adres van de Britse prins komt voort uit een klacht die een vrouw anoniem heeft ingediend bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida. Het bewuste document is een verzoek tot gerechtelijke uitspraak dat werd toegevoegd aan het lopende proces tegen de Amerikaanse investeringsbankier Jeffrey Epstein, die door meerdere vrouwen van seksueel misbruik wordt beschuldigd. Epstein is een goede vriend van prins Andrew.

De anonieme vrouw beweert dat Epstein haar tussen 1999 en 2002 meermaals misbruikte. Hij zou haar ook als seksslavin hebben "uitgeleend" aan rijke en machtige vrienden. Zo zou ook prins Andrew haar verschillende keren tot seks hebben gedwongen. Dat zou gebeurd zijn in Londen, New York en op een Caraïbisch eiland dat eigendom is van Epstein. De vrouw zegt dat ze toen zeventien jaar was, wettelijk gezien dus nog minderjarig.

Deal met het gerecht

In 2006 werd een zaak gestart tegen Epstein, die volgens de openbare aanklagers zeker veertig jonge vrouwen heeft betaald voor seks. In 2008 sloot Epstein echter een deal met het gerecht. Hij werd slechts berecht voor één zaak, waarin hij een veertienjarig meisje had voorgesteld haar te betalen voor seks.

Hij kreeg anderhalf jaar cel en zat dertien maanden uit. Sindsdien heeft Epstein met veel slachtoffers een regeling getroffen, zonder dat daar

een rechter aan te pas kwam. Twee vrouwen begonnen echter een zaak tegen de aanklagers, omdat die de rechten van de slachtoffers zouden hebben

geschonden door hen niet op voorhand te vertellen over de deal met Epstein. Vorige week sloten nog twee vrouwen zich aan bij het duo en dienden ze een klacht in. In de verklaring van een van hen komt het misbruik door de prins naar voren.

Een woordvoerster van Buckingham Palace wijst volgens de BBC elke verdenking tegen de 54-jarige prins van de hand. Volgens haar gaat het om een al lang lopende procedure in de Verenigde Staten, waarin de prins geen betrokken partij is. "Om elke twijfel weg te nemen: elke suggestie van ongepast gedrag met minderjarigen is totaal onwaar", aldus de woordvoerster.