Direct naar artikelinhoud

Politie Florida arresteert drie 'verdachte terroristen'

Miami

Reuters

Drie mannen in twee auto's zijn gisteren aangehouden in zuidelijk Florida (VS). Gevreesd werd dat ze een terreuraanslag beraamden. De drie reden op de snelweg die Florida van oost naar west doorsnijdt. De autosnelweg werd lange tijd afgesloten.

Aanleiding voor het onderzoek was de verklaring van een serveerster in een wegrestaurant in Georgia. Zij zei donderdag tegen de politie dat ze mannen met een 'Midden-Oosters' uiterlijk had horen zeggen: "Als ze op 11 september hebben gerouwd, kunnen ze op 13 september weer rouwen." Daarnaast zouden ze meerdere dingen hebben gezegd die wezen op een aanslag in Miami, gisteren. De politie was sindsdien op zoek naar de mannen en auto's die aan de beschrijving van de vrouw beantwoordden. "We nemen de tip zeer ernstig tot we zeker weten dat er geen dreiging is", zei een politiewoordvoerder gisteren. Een hulpsheriff in Florida's Collier County had de auto's rond middernacht opgemerkt aan de westelijke toldienst op de Aligator Alley. Een van de auto's reed door de tolpoorten zonder te betalen, de hulpsheriff ging erachteraan. De aanhoudingen waren rechtstreeks te zien op tv. De drie mannen, van Midden-Oosterse afkomst, werden ondervraagd maar niet in staat van beschuldiging gesteld. Alledrie bezaten ze een geldig paspoort voor de Verenigde Staten.

De federale autoriteiten hebben het early warning-systeem intussen op oranje gezet, het op een na hoogste niveau op een vijfschalig kleurensysteem dat het risico op terroristische aanvallen aangeeft.