Direct naar artikelinhoud

Delhaize wil verplicht brugpensioen

Delhaize wil een verplicht brugpensioen voor zo'n 1.300 werknemers die ouder zijn dan 55. Het voorstel ligt ter tafel bij het herstructureringsplan, maar de vakbonden wijzen het kordaat af. 'Voor ons kan er alleen sprake zijn van een vrijwillig brugpensioen.'

Bij de herstructurering van Delhaize staan 2.500 jobs op de helling. Een groot deel daarvan hoopt de supermarkt via verplicht brugpensioen door te voeren. Wie 55-plus is, zou op brugpensioen gaan en daarbij 80 procent van zijn laatste nettoloon krijgen. "Dat is althans het voorstel van de directie. Maar met een verplicht brugpensioen kunnen we het onmogelijk eens zijn. Dat aanvaarden we nooit. Voor ons kan alleen een vrijwillig brugpensioen", zegt Jan De Weghe (BBTK).

De intentie van Delhaize is vreemd, als je weet hoezeer de regering de nadruk legt op langer werken, zegt Veerle Verleyen van de christelijke vakbond LBC-NVK. "Het zou vreemd zijn dat werkgevers vragen dat we langer werken en dan tegelijk mensen vanaf hun 55ste op brugpensioen sturen. In hun voorstel zou de vergoeding 80 procent van het laatste nettoloon zijn, maar ook dat moeten we nog onderhandelen."

Niet door de beugel

Bij Delhaize zijn er volgens de vakbonden om en bij de 1.300 werknemers die 55-plus zijn.

Brugpensioen bestaat vandaag officieel niet meer en heet nu het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT). In dat stelsel krijgt de werkzoekende een werkloosheidsuitkering plus een bijdrage van de werkgever, die oploopt tot de helft van het verschil tussen het laatste nettoloon en de werkloosheidsuitkering.

Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize, wou gisteren niet ingaan op de vraag of het verplichte brugpensioen al dan niet op tafel ligt. "Ik kan dat niet bevestigen of ontkennen. Het heeft geen zin om op elk mogelijk voorstel dat eventueel op tafel ligt te reageren. We willen alles bespreken met de vakbonden, niet in de pers. Als we elk mogelijk voorstel zo moeten bespreken, is het einde zoek."

Voor de vakbonden is niet alleen verplicht brugpensioen, of SWT, onaanvaardbaar, ook het voorstel dat de uitkering 80 procent van het laatste minimumloon zou zijn, kan voor hen niet door de beugel. "Dat zou betekenen dat sommigen dicht tegen het minimumloon aan zouden zitten", zegt Jan De Weghe.

De onderhandelingen tussen vakbonden en directie van Delhaize verlopen moeizaam. Vorige week stelden de vakbonden een ultimatum. Als er deze week geen vergelijk komt, volgen er in de cruciale eindejaarsweken acties. Voor Delhaize zou dat een financiële aderlating betekenen. Al lijkt de kans op acties op dit moment klein.