Direct naar artikelinhoud

Italiaanse bank Monte Paschi vraagt staatssteun aan

Nu de redding van Monte dei Paschi di Siena (MPS) door privépartijen is mislukt, heeft de bank aangekondigd een verzoek voor staatssteun in te dienen. De bank spreekt in een verklaring van een 'voorzorgsmaatregel' om het kapitaal te verhogen.

Omdat een faillissement van MPS de financiële stabiliteit van Italië in gevaar zou brengen, is redding van de bank door de Italiaanse staat, met belastinggeld dus, onvermijdelijk. De regering heeft vrijdag een reddingsfonds ingesteld dat MPS van de ondergang kan redden. "Het doel van de staatssteun is de spaartegoeden van burgers zo veel mogelijk te beschermen en de bankensector van Italië te versterken", zei premier Gentiloni vrijdag over het fonds van 20 miljard euro.

Om te voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor de redding, hadden volgens de nieuwe Europese regels de partijen moeten bloeden die een belang hebben in de bank. Dat zijn de aandeelhouders, obligatiehouders, andere schuldeisers en spaarders met een inleg van meer dan 100.000 euro.

MPS heeft echter tienduizenden kleine obligatiehouders die hun geld in de bank hebben geïnvesteerd als pensioenvoorziening. Als die hun geld kwijtraken, zou dat leiden tot maatschappelijke onrust. Daarom compenseert de Italiaanse staat deze kleine obligatiehouders waarschijnlijk.