Direct naar artikelinhoud

het recept voor gezinsgeluk

Aurélie Coene en Thomas Van Den Driessche werken thuis, en brengen veel tijd door met hun zoontje. En dat allemaal in een topsetting.

Vijf jaar geleden richtten Thomas en Aurélie samen een klein communicatiebureau op. Thomas maakt daarnaast ook creatief werk in de documentaire sfeer. Drie jaar geleden kwam hun zoon Achille erbij, en besliste het koppel om hun gezinsleven te gaan leiden op zijn tempo. Aurélie en Thomas wonen en werken - als grafisch ontwerper/fotograaf - in een appartement in het hart van het prachtige Sint-Gillis, en halen elke dag hun zoon van school. Hun leven samen stoelt op compromissen. Het interieur was dan ook een gezamenlijk project, zoals alles wat ze doen. Een perfecte combinatie van een klassiek decor in de geest van het appartement en een sterke fifitesretrostijl die perfect aansluit bij hun persoonlijkheid. Het resultaat is hoogst charmant.

Aurélie: "We woonden een paar jaar in een mooi jarendertiggebouw in dezelfde buurt. We waren nogal verslingerd aan de art deco. Maar toen we dit appartement bezochten, was het liefde op het eerste gezicht. De hoogte van de plafonds, de glasramen, alle originele elementen die zo perfect bewaard zijn gebleven in het appartement, de gevel waar je niet naast kunt kijken, de prachtige lift en de monumentale entreehal. We vielen er als een blok voor. We wonen hier nu bijna vijf jaar en elke ochtend zeggen we nog tegen elkaar hoe heerlijk het is om op zo'n plek te wonen."

Levensnoodzakelijk

Aurélies ouders hadden altijd oog voor binnenhuisinrichting. Haar studies grafisch ontwerp aan La Chambre, een hogeschool die de Bauhaus-principes hanteert, hebben haar smaak voor mooie dingen in het alledaagse leven sterk ontwikkeld en verfijnd. De ouders van Thomas zijn allebei kunsthistorici. Dat heeft een stempel op hem gedrukt. Maar een mooi interieur, een gezinsleven en werken, en dat allemaal in dezelfde ruimte: is dat wel compatibel? Aurélie: "Het is niet alleen compatibel, voor ons is het ook levensnoodzakelijk. Onze leefruimte is ook ons kantoor, want we werken in het appartement. Dat is iets wat we in de toekomst altijd willen doen, waar we ook wonen. Veel mensen willen die twee werelden scheiden. Maar wij gaan zo op in ons beroep dat we het eerder als iets prettigs beschouwen, misschien zelfs als een soort luxe. Uiteindelijk moet je een dagelijkse discipline aan de dag leggen, zodat het geen rommeltje wordt. Thomas is, zoals veel creatieve mensen, een verzamelaar en kan nogal slordig zijn. In dat opzicht vullen we elkaar heel goed aan. Onze zoon, Achille, heeft het geluk dat hij een grote kamer heeft, met daarnaast een speelkamer. Vaak tovert hij de lange gang om tot een fietspiste. En hier vlakbij ligt een prachtig park."

Aurélie is gek op de buffetkast in de slaapkamer van Achille. Die is niet van een bekende naam, maar heel mooi afgewerkt en zit vol karakter. Thomas is dan weer dol op de lampen in de vestibule. Ze zijn van Jules Wabbes, een Belgische ontwerper uit de jaren 50-70. Ze gaan goed samen met het behangpapier van David Hicks ertegenover.

Aurélie: "Vroeger gingen we vaak naar rommelmarkten in de omgeving. Maar uiteindelijk vonden we de meubelen meestal gewoon tegen onklopbare prijzen op eBay. Twee keer per jaar is er ook een designmarkt in het prachtige Tour & Taxis in Brussel. Een absolute must voor liefhebbers van een vintage-interieur."

Aurélies lievelingsplek is de keuken, een heel heldere ruimte met zicht op een klein terras vol bloemen. Het koppel 'pimpte' een Ikea-keuken door ze te verven en handvaten uit de jaren 50 te geven. Thomas is vooral gek op de slaapkamer van Achille: een van de helderste kamers van het appartement, met een verbluffend uitzicht op het gemeentehuis van Sint-Gillis. Daar brengt het gezin dan ook veel tijd door, al spelend en ravottend.

Durf experimenteren

Aurélie: "Wij vinden het belangrijk om een poosje in een nieuwe ruimte te leven alvorens ze in te richten. Het heeft weinig zin om te ver vooruit te kijken met het decoreren. Je moet je tussen 'je vier muren' bevinden om je bewust te worden van de ruimte en de beste keuzes te maken. Niet alle meubelen zijn geschikt voor een bepaalde ruimte. Durf ook te experimenteren met kleur... Samen geeft dat een mooi geheel, met kamers die allemaal hun eigen subtiele toetsen hebben. Dat is veel beter dan een compleet wit appartement."

Lang niet alle stukken in het appartement hebben veel geld gekost. Aurélie: "Onze opgezette hertenkop boven de haard, die we Norbert het Hert doopten, vonden we voor 100 euro op eBay. Het portret van koning Boudewijn kochten we op een vlooienmarkt in Brussel. In ruil voor een echt lage prijs moesten we uit volle borst het nationaal volkslied zingen om onze gehechtheid aan het unitaire België te bewijzen aan de verkoper."

"Hoe ik de toekomst zie? Ons klein gezinsbedrijfje verder ontwikkelen en een evenwicht behouden tussen professionele ontplooiing en gezinsgeluk. Die formule doet het al een poosje goed en hopen we nog te perfectioneren."

Wie?

Aurélie Coene, Thomas Van Den Driessche en zoon Achille (3)

/

Aurélie en Thomas hebben een communicatiebureau, Studio Fifty Fifty

/

wonen in Sint-Gillis

Een coup de foudre was het, toen Thomas en Aurélie voor het eerst dit appartement in Sint-Gillis binnenstapten.

De keuken is van Ikea. Het koppel verfde de kastjes en gaf ze handvaten uit de jaren 50.

Thomas is een verzamelaar. Aurélie weet hem in toom te houden.

Twee van hun grootste vondsten: het portret van koning Boudewijn, en Norbert het Hert.

Veel van het speelgoed komt van de webshop Little Vintage Lovers. De buffetkast is een van Aurélies favoriete stukken in huis.

De lamp in de gang is van Jules Wabbes, het behangpapier ertegenover van David Hicks.

BACK TO THE FIFTIES

Retro hoeft niet kitsch te zijn. Gecombineerd met minimalistische elementen zorgt het voor een tijdloos interieur.

Wandlamp House doctor 244 euro

Vintagelijstje met vogel Retrospektiv.nl 6,95 euro

Rekje String 132 euro

Schommelstoel Eames by Vitra 516 euro

Weegschaal Wesco 69,90 euro

Bijzettafels Werkplaats 4 250 euro