Direct naar artikelinhoud

Jambon weigert moslimspreker toegang

Islamspecialisten zien geen graten in zijn komst. Maar minister Jan Jambon (N-VA) en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) hebben besloten om moslimtheoloog Tareq Al Suwaidan te weren.

Tareq Al Suwaidan, zakenman en prediker, komt uit Koeweit. Hij zou op de Brusselse moslimbeurs, vanaf vrijdag in Brussel, twee keer spreken over de profeten in de islamitische godsdienst. Hij had een visum voor ons land. Nu weigert minister Jambon hem de toegang tot het grondgebied omdat Al Suwaidan "een bedreiging vormt voor de openbare orde en de nationale veiligheid".

Die beslissing is genomen na overleg met het crisiscentrum en het OCAD, het orgaan dat terreurdreiging in ons land analyseert. "Zij zeggen dat hij gevaarlijk is." Het OCAD beschouwd hem als een 'categorie 3' (op vier) op vlak van radicalisme en extremisme. Ook joodse organisaties hebben contact gezocht met Jambon. Yvan Mayeur had al stappen ondernomen om de man te verbieden om in Brussel te spreken.

De commotie over Al Suwaidan ontstond na berichten in de Franstalige pers en Joods Actueel over zijn uitspraken. Volgens de Belgische Liga tegen Antisemitisme noemde hij niet dictators maar joden de grootste vijand van moslims. In volle Gaza-oorlog riep hij alle Arabische moeders op "om hun kinderen te voeden met haat jegens Israël". De staat Israël, meent Al Suwaidan, moet ophouden te bestaan.

De spreker verontschuldigde zich voor zijn uitspraken bij de organisatie van de beurs. Volgens Montasser Alde'meh, een islamonderzoeker die Al Suwaidan heeft ontmoet, is de man "politiek radicaal, maar geen jodenhater. Hij is er van overtuigd dat het ontstaan van de staat Israël op onrecht is gebaseerd. Maar dat denkt zowat elke Arabier. Hij krijgt bovendien veel kritiek van de salafisten omdat hij oproept tot vernieuwing van de islam."