Direct naar artikelinhoud

Winona Ryder 'a Girl, Interrupted shoplifting'

Het lijkt een wat cryptische titel, maar de Amerikaanse kranten genoten duidelijk van hun woordspeling. In vertaling komt het hierop neer dat de Amerikaanse filmactrice Winona Ryder voorgesteld wordt als een meisje dat 'onderbroken' werd terwijl ze een winkeldiefstal pleegde. Girl, Interrupted is de titel van de film waarin Winona Ryder en Angelina Jolie vorig jaar de hoofdrollen speelden van twee meisjes die, om uiteenlopende redenen, in een psychiatrische inrichting terechtkomen.

De winkeldiefstal in kwestie zou woensdagavond gepleegd zijn in de chique Saks Fifth Avenue-winkel in Beverly Hills. Volgens veiligheidsagenten zou Winona Ryder (°1971) betrapt zijn bij het wegmoffelen van kledingstukken, een handtas en enkele haaraccessoires, waarvan ze de antidiefstallabels zou hebben afgerukt. Samen hadden de goederen een waarde van 4.760 dollar (zo'n 220.000 frank).

Toen de actrice door de politie gearresteerd werd, vond die ook een flesje pillen. Dat leverde haar de extra beschuldiging op van bezit van 'pharmaceutical drugs without a prescription'. Volgens de politie gedroeg Winona Ryder zich bij haar arrestatie "zeer vriendelijk, zeer beleefd en zeer coöperatief... een echte lady". Ze werd later die avond vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 20.000 dollar (ruim 900.000 frank). De zaak zal op 11 januari behandeld worden door het Beverly Hills Superior Court.

Volgens haar advocaat Mark Gregaros gaat het om een misverstand. De actrice beschikte volgens hem wel degelijk over betaalbewijzen voor alles wat zich in haar tas bevond en de pillen in kwestie waren pijnstillers op voorschrift, maar dat doktersbewijs had ze niet bij de hand. Op de vraag hoe Winona Ryder zich nu voelde, antwoordde de advocaat: "Niemand wil het avondnieuws halen met dit soort wilde geruchten."

Winona Ryder kreeg al twee keer een Oscar-nominatie, namelijk voor Little Women en The Age of Innocence. Andere bekende films van de actrice met de donkere, melancholische ogen waren Edward Scissorhands (met Johnny Depp), Reality Bites, The Crucible, Alien: Resurrection, Celebrity en Being John Malkovich. Haar jonge succesvolle carrière werd nu en dan onderbroken door periodes van depressie, angstaanvallen en uitputting. Dat was bijvoorbeeld de reden waarom ze in 1990 in extremis verstek moest laten gaan voor de rol van Mary Corleone in The Godfather, part 3 van Francis Ford Copolla, met wie ze later Dracula zou draaien.

Het hele incident roept herinneringen op aan de lotgevallen van Béatrice Dalle, de Franse actrice met wie Winona Ryder in 1991 te zien was in de film Night on Earth van Jim Jarmusch. Dalle, vooral bekend door haar zwoele vertolking in 37° Le Matin van Jean-Jacques Beineix, werd enkele jaren geleden ook gearresteerd (en later veroordeeld) voor drugs en een winkeldiefstal (in haar geval ging het om juwelen). Vanwege die veroordelingen kreeg Béatrice Dalle van de Amerikaanse autoriteiten geen werkvergunning om in de States de fim The Sixth Sense te gaan draaien, waarin ze de echtgenote van Bruce Willis had moeten vertolken.

(Jan T.)