Direct naar artikelinhoud

Bitcoin naar 10.000 dollar: wanneer barst de bubbel?

Hoe meer waarschuwingen over de barstende bitcoinbubbel, hoe sneller de waarde van 's werelds eerste virtuele munt lijkt te stijgen. Intussen nadert de prijs voor 1 bitcoin de grens van 10.000 dollar. Wanneer barst die zeepbel nu eigenlijk?

"It's over 9.000", meldde het wereldwijde web nog op zondagavond, toen de waarde van de bitcoin voor het eerst boven de 9.000 dollar (7.550 euro) uitsteeg. Bij het ontwaken op maandagmorgen hadden de nieuwskoppen al bijsturing nodig: de virtuele munt nadert de vijf cijfers. Op het moment van schrijven schommelt de waarde van 1 bitcoin rond de 9.700 dollar (8.140 euro).

2017 is een explosief jaar gebleken voor 's werelds eerste virtuele munt, ook wel cryptomunt. Terwijl het jaar aangevangen werd met een waarde van 1.000 dollar, is de bitcoin nu dus bijna tien keer in waarde gestegen. Bijna elke duizendsprong ging sneller dan de vorige en zo blijft de bubbel maar groeien.

"Dit is een soort massapsychose, maar wel eentje die eigenlijk perfect te verklaren is door de wetten van vraag en aanbod en de psychologie van de belegger", meent Pascal Paepen, beleggingsexpert aan de Thomas More Hogeschool. "Voor wie in de bubbel zit, is het prettig vertoeven en die durft niet verkopen. Tegelijk willen veel mensen er net instappen om het momentum niet te missen. Veel vraag, weinig aanbod, en dus komt er steeds meer lucht in de zeepbel."

De indrukwekkende statistieken vliegen ons ondertussen rond de oren. De grofweg 16,7 miljoen bitcoins in circulatie - het maximum is vastgelegd op 21 miljoen - zijn meer waard dan bedrijven als IBM, McDonald's of Disney.

Believers zien de bitcoin stijgen tot duizelingwekkende hoogtes van wel 100.000 dollar. "Voor zulke uitspraken hoed ik me", zegt Hans Bevers van vermogensbeheerder Bank Degroof Petercam. "Ik kan enkel vanuit een economisch perspectief constateren dat je de bitcoin niet als een volwaardige munt kan beschouwen. Diezelfde boodschap hoor je trouwens steeds vaker bij overheden en nationale banken weerklinken."

Daarvoor baseert hij zich op een aantal essentiële kenmerken: bitcoins zijn niet algemeen aanvaard als transactiemiddel, de schommelingen in de koers - de volatiliteit - zijn zeer groot en door dat laatste is de bitcoin niet interessant als oppot- of spaarmiddel.

De bitcoin is dan ook steeds meer een puur beleggingsmiddel geworden. Bevers ziet een aantal factoren die de populariteit kunnen verklaren. "Je zit sowieso met de aantrekkingskracht van het lagerenteklimaat. Dat wakkert de appetijt aan naar alternatieven: goud, maar evengoed bitcoins." Dat ook de Chinezen nu massaal op de hype zijn gesprongen, is volgens hem ook een sterke groeifactor.

Bovendien wagen de grote financiële spelers zich nu op het speelveld van de bitcoin. Zo'n 120 beleggingsfondsen focussen al specifiek op bitcoins, zakenbanken als JP Morgan hebben hun kar gekeerd nadat ze eerder waarschuwden voor de zeepbel. "Ondernemingen zijn verplicht om eraan mee te doen, want anders gaat een enorm potentieel aan hen voorbij", zegt Paepen.

Ze laten zich onder meer verleiden door de toekomstmarkt van bitcoingerelateerde termijntransacties. CME, de grootste termijnbeurs ter wereld, wil die in de tweede week van december introduceren en zo bitcoins verder legitimeren. Bovendien voorziet het een buffer voor de sterke schommelingen in waarde.

Kantelpunt

"Dat zou wel eens een kantelpunt kunnen zijn, want zulke futures bieden bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om te gaan speculeren op koersdalingen van de bitcoin", denkt Bevers. "De volatiliteit van de koers kan dus enerzijds naar beneden gaan en de munt aantrekkelijker maken, maar evengoed stort de koers helemaal ineen."

Volgens Paepen zal het doorprikken van de bitcoinbubbel eerder van buitenaf moeten komen. "Centrale banken of overheden die de winsten van dergelijke transacties belasten of een verbod opleggen. En als een bedrijf als Google met een eigen cryptomunt komt, kan het verhaal ook snel ten einde zijn."