Direct naar artikelinhoud

Zonnepanelen zijn klaar voor comeback

Wil je dat de Turteltaks lager wordt? Leg dan zonnepanelen op je dak, antwoordt de nieuwe energieminister Bart Tommelein (Open Vld). Maar die zonnepanelen zijn toch net de bron van alle miserie? Niet echt. En zijn ze hun centen nog waard zonder subsidies? Zeker.

Joop Wauters (34) glimlacht als hij naar de meter van zijn nieuwe zonnepanelen kijkt. Het zal je maar overkomen: je panelen liggen er drie dagen en de zomer barst los.

"We verwarmen ons nieuwe huis met een groene warmtepomp en gebruiken stroom van onze zonnepanelen, waardoor we zo goed als energieneutraal bouwen", zegt Wauters met de nodige trots. "De fiscus geeft ons hiervoor een vrijstelling van vijf jaar voor het kadastraal inkomen en op de koop toe moeten we ons geen zorgen maken over de stijgende energieprijzen." Slim gezien dus. En dat beseffen ook de buren in Puurs. "Een aantal koppels in de straat heeft ook net zonnepanelen gekocht. Op termijn is dat een goede zet."

Tommelein hoopt dat nog veel gezinnen tot die conclusie komen. Hij roept iedereen op om zijn spaarcenten in zonnepanelen te stoppen. Alleen zo kan de Turteltaks weer omlaag.

Dat zit zo: Tommelein heeft deze week 2 miljard euro uitgespaard door de nieuwe biomassacentrale in Gent te blokkeren. Dat geld kan nu worden gebruikt voor een korting op de Turteltaks, tenzij het nodig is voor een alternatief. Zonder de Gentse biomassa dreigen we namelijk onze klimaatdoelen te missen. Zonnepanelen zijn het goedkoopste alternatief. Dus hoe meer nieuwe zonnepanelen, hoe meer korting.

Toch zal Tommelein al zijn charmes moeten bovenhalen om de publieke opinie te overtuigen. Want de problemen van de Turteltaks zijn toch de schuld van de zonnepanelen?

Het doet wat vreemd aan, beseft Alex Polfliet, de topman van het groene consultancybureau Zero Emission Solutions. "Maar de redenering klopt wel. De schulden die we nu moeten terugbetalen via de Turteltaks zijn inderdaad afkomstig van de zonnepanelen. Alleen: het probleem zat niet bij de zonnepanelen zelf, maar bij de oversubsidiëring."

Vandaag is de situatie anders, benadrukt Polfliet. Zonnepanelen hebben geen subsidies meer nodig om rendabel te kunnen draaien. "Slapend rijk word je er niet meer van, wat uiteindelijk ook nooit de bedoeling kan zijn. Maar ze vormen wél nog een aardige investering. Ze bieden een rendement van ongeveer 4 procent. Geen bank kan dat. Maar door alle problemen met oversubsidiëring hebben zonnepanelen een slecht imago."

Sinds 2013 is de verkoop totaal stilgevallen. Om de Gentse centrale te kunnen vervangen is bijna duizend hectare aan zonnepanelen nodig. Zonder een comeback lukt dat nooit.

Razendsnel goedkoper

Wie aan de comeback wil meewerken: om zonnepanelen te leggen op een doorsnee dak betaal je vandaag tussen de 5.000 en 10.000 euro - afhankelijk van de grootte van de installatie en op welk dak die komt (platte daken zijn bijvoorbeeld goedkoper).

"De prijs is de laatste jaren ongelooflijk snel gedaald", verduidelijkt Maarten Maes van Energytech. Hij installeert al jaar en dag zonnepanelen in het Leuvense. "Tot 2012 was de prijs nog het drievoud van vandaag. De technologie is razendsnel goedkoper geworden."

Al dringt de vraag zich dan op of we allemaal niet beter nog een paar jaar wachten, tot de prijs helemaal aan de bodem zit. "Ik denk dat we daar stilaan wel zitten", vervolgt Maes. "Veel lager kan gewoon niet meer. Sowieso worden er alsmaar minder Chinese en Indische zonnepanelen op de Europese markt gedumpt, wat in het verleden voor problemen zorgde."

Al kan een paar jaar wachten wel interessant zijn omwille van een andere reden: de voorspelde doorbraak van de 'huisbatterij'. Wanneer die wordt gekoppeld aan zonnepanelen wordt het pas echt leuk. Dan kan overtollige stroom van zonovergoten dagen worden opgeslagen in zo'n batterij om die daarna op winterdagen, als er geen zon te bespeuren valt, te gebruiken. Op deze manier wordt een huis getransformeerd tot een kleine energiewereld op zich.

Er liggen al een heleboel batterijen in de winkel, onder meer van Tesla en Samsung. Maar wie eentje wil, moet snel 4.000 euro neertellen. "Ik zou nog een paar jaar wachten", vertelt Igor Dheedene, de zaakvoerder van DSolar, een groenestroombedrijf uit Boutersem "Vandaag zijn batterijen nog iets te duur. En ze gaan ook nog snel plat. Maar alle multinationals werken eraan. Binnen de korste keren zijn ze wel rendabel. Ook bij ons."

Overbelast

Dat zal trouwens nodig zijn. Als we straks allemaal zonnepanelen leggen, dan zullen er nieuwe problemen opduiken. In de eerste plaats dreigt het stroomnet overbelast te raken.

Tijdens zonnige dagen zouden zoveel mensen de overtollige stroom van hun zonnepanelen kwijt willen dat er in 'groene straten', zoals die van Joop Wauters in Puurs, wel eens zonnepanelen uitgeschakeld zullen worden. Heeft Wauters daar al eens aan gedacht? "Oei, niet echt eerlijk gezegd. Daar heeft niemand me voor gewaarschuwd."