Direct naar artikelinhoud

Ondernemers niet blij met lokale politiek

Ruimte en bereikbaarheid. Volgens ondernemers zouden dat de prioriteiten van hun gemeente moeten zijn. Gemiddeld geven de ondernemers de lokale politiek 5,6 op 10.

Een jaar voor de lokale verkiezingen vroeg Unizo aan bijna 25.000 ondernemers hoe ze naar de lokale politiek kijken en wat ze van hun gemeentebestuur verwachten. Van de ondernemers blijkt 25 procent zijn of haar gemeente graag te zien fusioneren met een andere gemeente. Voor 27 procent gaat een fusie te ver, maar moet er wel meer samenwerking komen.

Ruimte om te ondernemen staat hoog op het verlanglijstje. "Er is behoefte aan duidelijk afgebakende zones, want nu stoten nog veel ondernemers op zonevreemdheid", legt Unizo-topman Karel Van Eetvelt uit.

De bereikbaarheid van hun onderneming baart ondernemers eveneens zorgen. In heel wat gemeenten kunnen klanten niet meer tot vlak voor de winkel rijden. Daar is ook steeds meer begrip voor, zegt Van Eetvelt, "maar dat moet dan wel gekoppeld worden aan een goed parkeerbeleid in de nabijheid en in een goed uitgewerkt openbaar vervoer."

Onbekend is onbemind

Als derde prioriteit schuiven de ondernemers inspraak en overleg naar voren. Opvallend is dat 27,8 procent van de ondernemers niet weet of er een schepen van Economie is in zijn of haar gemeente. Ruim 40 procent weet ook niet of er een specifiek aanspreekpunt voor ondernemers is. "In kleinere gemeenten is soms geen bevoegde ambtenaar, en als die er is, wordt er vaak te weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Daar is nog veel werk aan."

Wat algemene ondernemersvriendelijkheid betreft, scoren gemeenten gemiddeld 5,6 op 10. "De gemeenten hebben de afgelopen twaalf jaar veel inspanningen geleverd om een ondernemersvriendelijk klimaat te creëren, maar de frustratie over zaken als ruimte en bereikbaarheid trekt het cijfer wat naar beneden", besluit Van Eetvelt.