Direct naar artikelinhoud

Zwitserse vrouwen trekken ten strijde tegen wapenbezit

Een op de drie Zwitsers heeft bij hem thuis een wapen. Uit onderzoek blijkt dat in Zwitserland elke dag iemand zelfmoord pleegt met een wapen dat in zijn handbereik is.

Door Frank Schlömer

GENEVE l Zwitserse vrouwen komen nu, onder leiding van een damesblad, massaal in het verzet tegen het onrustwekkende verschijnsel.

Het damesblad dat de strijd tegen de Zwitserse wapenlobby aanvoert heet Annabelle en een van de acties is dat het land zal worden volgehangen met affiches 'Wapens horen niet in het gezin'. Annabelle heeft onthuld dat in het kleine Alpenland zoveel vrouwen door schoten in de huiskring om het leven komen als bijna nergens elders.

Dat vindt mede zijn verklaring in het feit dat elke derde Zwitser een wapen heeft. Een andere reden kan gezocht worden in het feit dat alle reservisten van het Zwitserse leger hun wapens al sinds 'eeuwig' thuis bewaren, de ene wat omzichtiger dan de andere. Dat is een oude traditie waar Annabelle nu, samen met de Zwitserse vrouwen, ten strijde trekt.

"Er hebben steeds meer moorden plaats binnen de eigen vier muren en meer en meer vrouwen zijn daarvan het slachtoffer. Vuurwapens worden in huis veel te nonchalant bewaard", zegt hoofdredactrice Lisa Feldmann in haar blad Annabelle. Ze roept haar lezeressen en alle Zwitserse vrouwen op om mee te doen.

Het blad wil de Zwitserse volksvertegenwoordiging onder druk zetten via een petitie. De redactie van Annabelle eist samen met de handtekeningen van 17.400 lezeressen dat Zwitserland eindelijk een nationaal wapenregister invoert en een verbod uitvaardigt op het thuis bewaren van vuurwapens. Op paginagrote krantenadvertenties en affiches lacht een Zwitsers ideaalgezin het publiek tegemoet: moeder, twee kinderen en vader, maar die staat wel met een geweer te zwaaien.

Maar de actievoerende dames krijgen de wind ijskoud van voren. Claudio Zanetti van de conservatieve Volkspartij beschimpt de dames en de actie met de opmerking: "Die mensen begrijpen gewoon niets van een oude Zwitserse traditie - ze zouden beter alleen maar verder babbelen over mode en make-up." Hij krijgt verbale steun uit vele hoeken en zeker vanwege de verenigingen van sportschutters, die erg talrijk zijn in Zwitserland.

De traditie om legerwapens thuis te bewaren past in de verdedigingsstrategie van het neutrale land. De 283.000 reservisten van het Zwitserse leger moeten in geval van nood binnen de kortste keren inzetbaar zijn en hebben daarom dus hun wapen thuis. Die beschikken over 231.400 halfautomatische geweren en 51.6000 dienstpistolen.

Daar komen nog de vuurwapens bij van militairen op rust, plus de wapens die niet van het leger zijn, zoals die van jagers en sportschutters. Dat maakt dat in het kleine land zo'n twee miljoen wapens in huizen en appartementen rondslingeren.

Het leger heeft ook al gereageerd op de actie van Annabelle. Legerwoordvoerster Eva Zwahlen zei dat "toch al 439 wapens in beslag zijn genomen, sinds de regels in 2004 zijn verstrengd". Volgens haar baas, minister van Defensie Samuel Schmid, is er hoegenaamd niets aan de hand. Schmid: "Het leger is niet verantwoordelijk voor misstanden in de maatschappij."

En de socialistische volksvertegenwoordiger Anita Fetzer brengt, om de traditionalisten niet te zeer te bruuskeren, de compromisoplossing aan: "Laat hen de wapens houden, maar neem hun munitie af."