Direct naar artikelinhoud

Europa pompt 130 miljard euro in economisch groeiplan

Het tijdperk-Merkozy behoort definitief tot het verleden, want op het Europese toneel is gisterenavond duidelijk geworden dat de nieuwe Franse president François Hollande zijn stempel drukt. Samen met Duits bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse en Spaanse premiers Mario Monti en Mariano Rajoy bereikte hij een overeenkomst voor een groeiplan van 130 miljard voor economische ontwikkeling, zo'n 1 procent van het bbp van de EU, na jaren van besparen.

Wel slaagden de drie mannen er niet in om Merkel tot meer soepelheid te bewegen over euro-obligaties en rechtstreekse bankensteun.

Het bedrag van 130 miljard euro zal komen van een kapitaalverhoging bij de Europese Investeringsbank (EIB), het lanceren van projectobligaties voor infrastructuurwerken en het gebruik van tot op heden onaangeroerde Europese fondsen. Merkel, Hollande, Monti en Rajoy benadrukken dat "wat tot nu gedaan werd, niet volstaat". Merkel herhaalde haar standpunt dat "meer Europa de oplossing is, niet minder". Monti gaf ook een duidelijke boodschap aan de speculanten: "De euro is er om te blijven."

Premier Rajoy drong gisteren in Rome aan op rechtstreekse steun aan de noodlijdende Spaanse banken, omdat onrechtstreekse steun via zijn schatkist betekent dat de Spaanse schuldenlast en rentevoeten de hoogte inschieten. Voorafgaand aan de top had Monti in een interview met The Guardian gewaarschuwd dat de komende week "de laatste kans is voor Europa".