Direct naar artikelinhoud

Kobe Ilsen

Nu al topfavoriet om met de titel van slimste mens ter wereld te gaan lopen. Vanaf volgende maand het gezicht van The Night of the Promsen tussendoor het onderwerp van een therapeutische sessie in het nieuwe Eén-programma Het huis. Kobe Ilsen is dit najaar overal. Maar hoe is het zo ver kunnen komen?

31 december 1981
ziet het levenslicht

2000-2003
studeert journalistiek aan Plantijn Hogeschool in Antwerpen en gaat tijdens zijn studies al aan de slag bij ATV

2003-2005
werkt als redacteur mee aan onder andere Temptation Island en The Block

maart 2004
wint de talentenjacht De goed Luc show op Studio Brussel

zomer 2004
gaat aan de slag als reporter bij De rode loper

april 2005
maakt zijn schermdebuut in Vlaanderen vakantieland

januari 2008
presenteert Doodgraag leven

oktober 2008
wordt samen met Martine Tanghe het gezicht van Volt

december 2011, 2012 en 2013
maakt zijn debuut als talkshow-presentator in De laatste week

zomer 2013, 2014, 2015
de zomermaanden spendeert Ilsen in de Radio 1-studio's in 2013 presenteert hij er KoppieKoppie, de twee jaar nadien
leent hij zijn stem aan Weet ik veel

2015
duikt op in De slimste mens en Het huis mag voor het eerst The Night of The Proms presenteren

ATV

Charmant en ambitieus zijn de eerste twee woorden die ATV-hoofdredacteur Hans Hellemans met de naam Kobe Ilsen associeert.

'Zijn eerste opdracht was een verslag van een tennistoernooi in Antwerpen. Kobe kwam, hoewel hij niet officieel geaccrediteerd was, terug met een interview met Anna Kournikova. We wisten meteen dat ATV snel te klein voor hem zou zijn.'

'De goed Luc show'

In het voorjaar van 2004 schreef Ilsen zich in voor De goed Luc show, een programma waarin Luc Janssen op zondagochtend op zoek ging naar presentatietalent. De deelnemers moesten intro's vol praten, een BV interviewen en de opmerkingen van Janssen pareren. De luisteraars beslisten wie dat het beste deed. Janssen wist naar eigen zeggen meteen dat Ilsen het ver zou schoppen. "Het is zoals bij muziek. Ook daar haal je uit duizend demo's meteen die paar bands die potentieel hebben." De finale vond plaats in de Vooruit, waar Ilsen het op moest nemen tegen Sofie Engelen en Peter Pype. "Over plaats twee en drie was er nog discussie, maar we wisten eigenlijk al op voorhand wie als winnaar uit de bus zou komen."

'The Block'

Kris Spaepen van productiehuis Zodiac: "Kobe was wild van soundtracks. In de eerste drie afleveringen van The Block Falconplein heeft hij zowat de volledige soundtrack van Pirates of the Carribean verwerkt. Hoe filmischer de scènes, hoe beter Kobe ze vond."

'Vlaanderen vakantieland'

Francis Theuns, de man die Ilsen voor het eerst op het scherm bracht over zijn grootste talent:

'Kobe kan heel goed in de camera kijken. Dat klinkt simpel, maar het is niet iedereen gegeven om in zo'n zwart gat te kijken en toch spontaan te blijven.'

'Doodgraag leven'

Op zijn 27ste kwam plots een programma waarin vijf terminale kankerpatiënten hun verhaal doen in zijn schoot vallen. Ilsen had daar toen een eigen verklaring voor: "Een programma over een moeilijk thema. Wellicht wilden ze daar geen topreporter aan verbranden." In werkelijkheid was het een bewuste keuze om een jong schermgezicht op pad te sturen. "Zijn leeftijd maakte hem heel toegankelijk", vertelt Inge Vlogaert, die het programma produceerde.

'De patiënten die we volgden, hebben Kobe heel veel verteld. Soms zelfs dingen die ze hun eigen omgeving niet durfden te zeggen.'

'De laatste week'

"Kobe is een van de grootste talenten die ik bij de VRT heb zien passeren", zegt Jean-Philip De Tender, voormalig directeur televisie bij de openbare omroep. "Hij is enorm leergierig en kan net daardoor heel veel genres aan. Reportages voor Volt, een programma als Doodgraag leven, de presentatie van De televisiesterren of een talkshow als De laatste week. Kobe komt altijd op zijn pootjes terecht." De Tender prijst ook het arbeidsethos van zijn poulain.

'Kobe werkt zeven dagen op zeven. Gas terugnemen kan hij niet. Dat merk je vooral in de zomermaanden. Omdat het dan op televisievlak wat rustiger is duikt Kobe in juli en augustus plots op de radio op.'