Direct naar artikelinhoud

VRT en VTM leiden koning Albert uit

In afwachting van de troonsafstand van koning Albert nemen zowel VTM als VRT al afscheid van de vorst. VTM pakt uit met een vierdelige documentaire over twintig jaar koning Albert II, terwijl VRT een aflevering van Panorama aan hem wijdt.

"'t Is Albert." Terwijl Dany Verstraeten in de studio de laatste voorbereidingen treft om enkele minuten later Het Nieuws te presenteren, komt opeens eindredacteur Klaus Van Isacker aangelopen, de naam van de nieuwe koning roepend. "Iedereen ging ervan uit dat Filip Boudewijn zou opvolgen", herinnert Verstraeten zich, die verteller van dienst is in de vierdelige reeks. "Toen opeens bleek dat Albert koning zou worden, was er verbazing alom." Meteen de reden waarom Verstraeten nog maar eens "'t is Albert" riep, want ook in de regiekamer konden ze het niet geloven.

VTM bestelde de reeks over twintig jaar koning Albert al eind februari, toen er van een aftreden nog geen sprake was. Oorspronkelijk zouden de documentaires ook pas eind juli op het scherm komen. "Het toeval wil dat ik enkele uren voor de bekendmaking van de troonsoverdracht nog met samen zat met Kris Hoflack (de algemeen hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst, red.)", vertelt Dirk Abrams, programmadirecteur bij deMensen, het productiehuis dat de reeks maakt. "Kris vroeg me toen nog wat we zouden doen als Albert op 21 juli zou aftreden. Ik was er vrij gerust in omdat al onze gesprekspartners zeker waren dat hij niet zou aftreden voor de verkiezingen van 2014. Een paar uur later heeft hij ons koud gepakt." VTM en deMensen beslisten prompt de documentaires vroeger uit te zenden.

In plaats van de traditionele nieuwsreportages opteert de zender nu voor een meer filmische aanpak. Daarvoor schakelde men Nathalie Basteyns in, de regisseur die samen met Kaat Beels achter de camera stond van Clan.

Ook de VRT zit niet stil.Panorama over twintig jaar Koning Albert. Ivan De Vadder zat voor 'De gehoorzame koning' samen met de vijf premiers die onder Albert aan het hoofd van de federale regering stonden. Hij vroeg hen onder meer naar hoe de koning volgens hen omging met zijn rol als staatshoofd. Hun voornaamste conclusie: omdat Albert zo'n gehoorzame vorst was, zijn er geen incidenten zoals het abortusincident met Boudewijn geweest.

't Is Albert, maandag tot donderdag om 21.35 uur op VTM. Panorama. De gehoorzame koning, donderdag om 21.35 uur op Canvas.