Direct naar artikelinhoud

Uplace krijgt negatief advies en noemt dat positief

Met een negatief advies geeft de Raad van State een knauw aan Uplace. De Raad heeft kritiek op de ruimtelijke plannen rond het Machelse winkelcomplex. 'Het komt nooit meer goed met Uplace', zegt Hermes Sanctorum (Groen).

"De komedie heeft nu lang genoeg geduurd." Louis Tobback (sp.a), Leuvens burgemeester en tegenstander van Uplace, maakt op zijn typerende wijze komaf met de aanhoudende discussie rond het winkelcomplex.

Een komedie, dat is het dus. Maar wel met een gitzwarte humor waar de nieuwste Tarantino bij verbleekt. Zeker nu de Raad van State kritiek heeft op de plannen van de Vlaamse regering. De regering-Bourgeois zette vorige maand het licht op groen voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, kortweg GRUP, van Uplace. Op één voorwaarde: de nieuwe plannen gaan enkel door als er tegen eind 2017 zekerheid bestaat over een gepland treinstation in de buurt en een pendelbusverbinding van De Lijn. Twee maatregelen die het autoverkeer rond Uplace moeten beperken.

Mag niet, zegt de Raad van State. "Je kan niet zomaar een plan voor Uplace goedkeuren en tegelijk zeggen dat je terugkeert naar de oude plannen als bepaalde voorwaarden niet vervuld zijn. Dat is strijdig met de Codex Ruimtelijke Ordening", zegt persmagistrate Patricia De Somere. Als een GRUP wordt gepubliceerd in het Staatsblad treedt het veertien dagen later sowieso in werking. Daarnaast heeft de Raad nog een aantal andere opmerkingen. Door de realisatie van de plannen bijvoorbeeld afhankelijk te maken van anderen, zoals De Lijn, schuift de regering haar verantwoordelijkheid van zich af.

Vuile werk

Het nieuwe jaar van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) begint met een flinke tegenslag. Hij dreigde vorige maand nog met de val van de regering over Uplace. Zijn coalitiepartners CD&V en Open Vld hebben immers al lang geen schroom meer om Uplace voor de camera's af te vallen. Ze zien de komst van Uplace niet zitten. Alleen: aangezien daarover strenge afspraken werden gemaakt met coalitiepartner N-VA durven ze er zelf geen einde aan te maken. Open Vld en CD&V hopen dat de burger het vuile werk zal opknappen. Later pas, wanneer het huidige advies door de Raad van State wordt omgezet in een definitief arrest, kan het GRUP voor de rechtbank worden aangevochten.

Open Vld-fractieleider Bart Somers, burgemeester van Mechelen, ziet in dit advies een bevestiging van zijn juridische bedenkingen bij Uplace. "De kans is reëel dat het GRUP sneuvelt bij de Raad van State", zegt Somers. CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel zei vorige maand dat Uplace 'over en uit' zou zijn indien de Vlaamse plannen de toets van de Raad van State niet zouden doorstaan. "Maar met de toets bedoel ik het definitieve arrest, niet dit voorlopige advies", zegt Van den Heuvel.

Het nekschot voor Uplace is nog niet gegeven. De regering-Bourgeois buigt zich volgende vrijdag over het advies en krijgt dan de kans om een antwoord te formuleren. Pas daarna is het weer aan de Raad van State om een definitief arrest te vellen. "Echt onoverkomelijk is deze kritiek niet", klinkt het binnen regeringskringen. Uplace noemt het advies zelfs positief. "De opmerkingen van de Raad van State zijn perfect oplosbaar. De Raad suggereert zelf een aantal oplossingen", zegt woordvoerster Laura Van Waeyenberge.

Juridische fouten

Intussen hebben de tegenstanders van Uplace wel weer wat extra munitie. Deze lading komt bovenop de milieuvergunning en de eerste versie van het GRUP die al werden vernietigd omwille van juridische fouten. "Het komt nooit meer goed met Uplace. Niet alleen omdat de regering de juridische fouten opstapelt. Ook omdat het uitzonderlijk slecht is voor Vlaanderen met al die extra files en luchtvervuiling", zegt Hermes Sanctorum (Groen).