Direct naar artikelinhoud

ACW zet 36 oudere werknemers op straat

Het ACW stuurt 36 oudere werknemers de laan uit. De reorganisatie is het gevolg van de financiële problemen die de werknemersorganisatie kende door de ondergang van Dexia.

Het ACW is de mokerslag van Dexia nog niet te boven. Gisteren kondigde de koepel van de christelijke arbeidersbeweging op een bijzondere ondernemingsraad aan dat ze een erkenning aanvraagt als bedrijf in herstructurering.

De werknemersorganisatie verloor een aanzienlijk deel van zijn reserves door de ondergang van Dexia vorig jaar. Het ACW was via zijn werkmaatschappij Arco, die momenteel in vereffening is, een belangrijke aandeelhouder van Dexia.

Om de financiële problemen het hoofd te bieden, besloot het ACW fors te besparen. Er werd beknibbeld op werkingsmiddelen en 26 van de 300 werknemers die het bedrijf vrijwillig verlieten, werden niet vervangen.

Maar die oefening volstaat niet om de organisatie financieel gezond te krijgen. "Het huidige besparingsplan is onvoldoende om de zware financiële klap te boven te komen. Daarom moeten er bijkomende inspanningen gedaan worden", schrijft het ACW in een persbericht.

Meest in het oog springende maatregel is het ontslag van 36 oudere werknemers. Al wie 58 jaar is, wordt met brugpensioen gestuurd. Daarover zal de komende weken onderhandeld worden met de vakbonden. "De huidige cao voorziet in de optie van werkloosheid met bedrijfstoeslag (brugpensioen, JCS) vanaf 58 jaar", zegt ACW-voorzitter Patrick Develtere.

Na de herstructurering zal de koepelorganisatie nog 238 mensen in dienst hebben. Het ACW zal ook verder blijven besparen op zijn interne werking.

"Deze moeilijke maatregelen zijn nodig om de werking van het ACW tot op het plaatselijke niveau alle kansen te blijven geven. De dynamiek van het plaatselijk bewegingswerk blijft de belangrijkste uitdaging voor het ACW. De begeleidingsstructuren echter vragen, omwille van de financiële situatie, een hertekening", luidt het nog in het bericht.

Het ACW is de koepel van een reeks christelijke werknemersorganisaties, waaronder de ACV (vakbond), de CM (mutualiteit), Femma (vrouwenbeweging) en de KWB (socio-cultureel).

Die Frans-Belgische bank Dexia ging een jaar geleden een tweede keer kopje onder als gevolg van de eurocrisis. In de jaren voor het uitbreken van de financiële crisis realiseerde Dexia door speculatie miljardenwinsten. Vandaag draait de belastingbetaler op voor de miljardenverliezen van de restbank Dexia.

Het ACW houdt niet alleen een financiële kater over aan het Dexiaverhaal. Ook op ethisch vlak kreeg de organisatie een flinke knauw, toen bekend werd dat de organisatie een staatsgarantie had bedongen om de verliezen van zijn coöperanten af te dekken.