Direct naar artikelinhoud

Steven Vanackere duwt vermogenstaks van tafel

De discussie over de invoering van een vermogenstaks deze legislatuur lijkt definitief van de baan. Bij monde van minister van Financiën Steven Vanackere kant nu ook CD&V zich tegen een belasting op de grote vermogens.

"Een vermogensbelasting is een deur die we moeten sluiten in deze legislatuur." Minister van Financiën Vanackere (CD&V) was in De zevende dag voor één keer bijzonder duidelijk: de regering Di Rupo zal geen werk maken van de invoering van een vermogensbelasting.

Met de verdere staatshervorming, het opstellen van een betrouwbare begroting en het voeren van een relancebeleid "hebben we dertig maanden om drie grote opdrachten te vervullen. Een vermogensbelasting is daar niet bij", verwees het christendemocratische kopstuk het heikele thema naar de prullemand.

De eventuele invoering van een vermogensbelasting stond de voorbije weken in het brandpunt van de belangstelling. Toen het nieuws bekendraakte dat topindustrieel Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, een aanvraag had ingediend om Belg te worden, kwam het onderwerp opnieuw op de regeringstafel te liggen.

Arnault wil de vermogenstaks in Frankrijk ontwijken. Vergeleken met de hoge belastingen die ons land heft op inkomsten uit arbeid, is het fiscale regime voor inkomsten uit kapitaal zeer mild. Dat regime trekt vermogenden uit andere landen aan.

De Franstalige socialisten lanceerden daarom een voorstel om grote vermogens zwaarder te belasten. Ze pleitten onder meer voor de invoering van een meerwaardetaks. Het voorstel van de PS was onverteerbaar voor de Open Vld. Vicepremier Vincent Van Quickenborne dreigde ermee om de regering te verlaten indien een of andere vorm van vermogenstaks in ons land zou worden goedgekeurd. De liberale kopman krijgt nu de steun van Vanackere. "Inkomsten uit vermogen worden vandaag al belast", hield hij de boot af.

De invoering van een vermogenstaks werd ook al besproken bij de opmaak van het regeringsakkoord eind vorig jaar. Ook toen bleek er geen consensus over het thema te bestaan. De regering ging wel van start met de afspraak dat inkomens uit kapitaal van meer dan 20.000 euro met een extra 4 procent worden belast, bovenop het geldende tarief van 21 procent.

Over de invoering van die bijkomende taks bestaat heel wat onrust bij rijke Belgen. Om te bepalen wie de belasting moet betalen komt er een nieuw meldpunt bij Financiën. Veel beleggers vrezen dat dit de eerste stap is naar een vermogenskadaster, met daaraan gekoppeld de invoering van een vermogensbelasting.

Dat het onderwerp bijzonder gevoelig ligt, liet Luc Bertrand, topman van de holding Ackermans & van Haaren, niet na te benadrukken in een interview met L'Echo. Als ons land zou beslissen om een vermogensbelasting in te voeren, overweegt hij persoonlijk weg te trekken uit België.

"Nieuwe belastingen invoeren is het creëren van een fiscale hel. Het is niet mijn gewoonte snel op te geven. Ik hou van België. Maar een vermogensbelasting zou me doen nadenken", zei Bertrand. En: "Ik begrijp niet hoe de traditionele Vlaamse partijen de overdreven linkse eisen van het zuiden van het land kunnen steunen."