Direct naar artikelinhoud

Jeugd gaat gebukt onder prestatiedruk

REPO Pano Woensdag 5/4, 21u25, Eén

Wie bij Vlaamse jongeren naar hun toekomstverwachtingen peilt, krijgt vaak te horen dat ze succesvol en rijk willen worden. Geen simpele opdracht in deze maatschappij, waar de druk om te presteren hoog ligt en de zoektocht naar likes en followers op de sociale media een dagelijkse zorg is.

De cijfers zijn alarmerend. Bij liefst vier op de tien jongeren tussen de 14 en 25 blijkt de constante prestatiedruk voor extra stress en psychische problemen te zorgen. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens noemt het nu al "de ziekte van deze eeuw" en regisseur Nic Balthazar, die met Everybody Happy een film maakte over burn-out, vraagt zich af of de stresskiemen al niet veel vroeger worden geplant dan algemeen wordt aangenomen. Karl Vannieuwkerke stak dan weer zelf de handen uit de mouwen en probeert bij KSV Diksmuide een minder prestatiegerichte jeugdopleiding op poten te zetten.

Verhelderende Pano-reportage die duidelijk maakt dat een zorgeloze jeugd voor veel Vlaamse jongeren niet langer een evidentie is.