Direct naar artikelinhoud

Zo komt mensheid aan zijn einde

Het Britse tijdschrift Times Higher Education vroeg vijftig Nobelprijswinnaars wat de grootste bedreiging is voor de mensheid. Van hongersnood tot Trump, zo gaan we mogelijk de pijp uit.

1. Bevolkingstoename en achteruitgang van milieu

Amerikaans president Donald Trump mag de klimaatopwarming dan als een hoax zien, 34 procent van de bevraagde knapste koppen ter wereld denkt daar anders over. "Genoeg voedsel en drinkwater voor de groeiende wereldbevolking voorzien, wordt een enorme uitdaging. Er is nog heel wat tegenstand, maar genetisch gewijzigde gewassen bieden volgens ons een oplossing."

2. Een nucleaire oorlog

Nu Noord-Korea raketproeven uitvoert, is het niet verwonderlijk dat een nucleaire oorlog volgens 23 procent van de laureaten de grootste bedreiging vormt. Zij spreken over het risico van 'oorlogszuchtige dictators', 'populistische regimes met kernwapens' en 'terroristische organisaties'.

3. Antibioticaresistentie

Vier laureaten zien een nieuwe ziekte of een variant van een oude als het einde. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde al dat bacteriën steeds meer resistent worden tegen antibiotica.

4. Verlies van menselijkheid

Vier laureaten zien ook een teloorgang van altruïsme, eerlijkheid en een menselijk perspectief als bedreigend, "in een tijdperk van het internet en al zijn verleidingen."

Voor u er depressief van wordt: de meeste Nobelprijswinnaars denken dat een wereldwijde Apocalyps eigenlijk onwaarschijnlijk is.

Andere bedreigingen zijn het bewust verkeerd voorstellen van de realiteit (zoals Trump over de opwarming van de aarde) en artificiële intelligente. Twee laureaten noemden expliciet de Amerikaanse president als de man die ons einde kan bewerkstelligen. "Ik denk niet dat de wetenschap veel tegen Trump kan beginnen", klonk het.