Slachtoffer is 1.700 euro kwijt via oplichting op Whatsapp door ‘dochter’

Whatsapp wordt steeds vaker gebruikt door oplichters. Een Nederlander die voor 1.700 euro werd opgelicht, waarschuwt voor hun lepe truken.

edm, bap

De dochter van Paul van den Heuvel stuurde hem via Whatsapp een bericht met een nieuw nummer, het oude kon hij weggooien. Omdat er problemen waren bij haar bank, vroeg ze haar vader om 1.700 over te schrijven. Dat deed Van den Heuvel. Later bleek echter dat de berichtjes niet van haar kwamen, maar van een oplichter, vertelt de Nederlander aan de regiokrant De Stem.

Hij stelde zich geen vragen bij het nieuwe nummer, omdat de oplichter de naam van zijn dochter gebruikte. Informatie die fraudeurs snel kunnen achterhalen via sociale media. ‘Het gesprek was heel familiair, het voelde vertrouwd’, aldus Van den Heuvel, die door zijn verhaal te delen anderen wil waarschuwen. ‘Het kan iedereen overkomen.’

De politie van het Nederlandse Ede waarschuwde vorige zomer nog voor deze vorm van oplichting. Ook toen werd een vader op soortgelijke manier 1.000 euro lichter gemaakt, door een oplichter die zich voordeed als zijn dochter.

De politie attendeerde er toen ook al op dat de gegevens van de slachtoffers steeds heel gemakkelijk online te vinden waren, bijvoorbeeld bij zoekertjes op verkoopsites. Vervolgens kunnen oplichters met wat eenvoudig speurwerk op sociale media foto’s en namen opzoeken van familieleden, die ze kunnen gebruiken om een vals Whatsapp-account aan te maken, om contact te zoeken met de slachtoffers.

Diverse vormen

De oplichters stoppen overigens niet aan de landsgrens. Ook bij ons werden al tientallen mensen opgelicht via het internet, soms voor grote bedragen. De lokale politie Berlaar-Nijlen in de provincie Antwerpen waarschuwde gisteren nog voor de praktijken, en benadrukt dat alertheid is aangewezen omdat de criminelen steeds vaker van handelswijze veranderen.

Nog een voorbeeld hoe oplichters te werk kunnen gaan: de persoon waar ze zich op focussen biedt iets te koop aan op een tweedehandssite. De oplichter doet zich voor als potentiële koper en vraagt via Whatsapp om de prijs van het artikel. Als er een akkoord wordt gevonden, wordt het rekeningnummer van de verkoper gevraagd.

Vervolgens vraagt de oplichter aan het slachtoffer om één eurocent over te schrijven, zogezegd ‘om zeker te zijn dat de naam en het bankrekeningnummer bij elkaar horen en dat er geen oplichting in het spel is’. Enige tijd later wordt er een link gestuurd naar de verkoper en komt die uit op een betaalsite die als twee druppels water op de website van een grootbank lijkt. Het nietsvermoedende slachtoffer voert zijn code in en een uur later is hij meer dan duizend euro kwijt.

De politie raadt dan ook aan om nooit de codes van uw bankkaart online te delen, aangezien banken hier nooit om vragen.