Direct naar artikelinhoud

Grootste uitdager van Poetin uitgeschakeld

Russisch oppositieleider Aleksej Navalny (40) kan voorlopig niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 2018. Daarmee is president Poetin van zijn grootste uitdager verlost.

Navalny zou zich schuldig hebben gemaakt aan verduistering van omgerekend ruim 250.000 euro bij een bosbouwbedrijf in 2009. De openbaar aanklager had vijf jaar voorwaardelijk geeist, een straf die Navalny kreeg ook opgelegd kreeg. Iemand die in Rusland door een rechter is veroordeeld, verliest het recht om aan presidentsverkiezingen deel te nemen. De oppositieleider kondigde meteen aan in hoger beroep te gaan.

Het is niet de eerste keer dat deze zaak voor de rechter komt. In 2013 kreeg de oppositieleider in dezelfde zaak al vijf jaar voorwaardelijk. De veroordeling kon op een golf aan kritiek rekenen vanuit de Europese Unie en de Verenigde Staten. Nadat het Europese Hof voor de Mensenrechten oordeelde dat de oppositieleider geen eerlijk proces had gehad, zette het Russische Hooggerechtshof een streep door die uitspraak en verwees de zaak door naar een andere rechtbank. Ook na de nieuwste veroordeling hebben Navalny's advocaten gezegd dat ze weer naar het Hof in Straatsburg zullen gaan.

Strijd tegen corruptie

Op zijn blog schreef Navalny dat hij verwachtte ook dit keer weer schuldig te worden bevonden. De rechtszaak is geheel politiek gemotiveerd, stelde hij. In de pauze van de rechtszaak zei Navalny volgens de BBC tegen aanwezige journalisten dat deze een replica was van de vorige, "inclusief alle komma's, spelfouten en zelfs de volgorde van de getuigenverklaringen. Alles is overgenomen. Het is wonderbaarlijk en het zegt een hoop over dit proces."

Door het wegvallen van Navalny ligt volgens waarnemers de weg van Poetin naar herverkiezing open. De oppositieleider, die direct na de veroordeling aankondigde door te gaan met campagne voeren, gold als de enige serieuze bedreiging.

Navalny is de leider van de Partij van de Vooruitgang. Algemeen wordt aangenomen dat Poetin hem het meest vreesde voor de verkiezingen. Sinds 2008 probeert de oppositieleider de corruptie van de machthebbers onder de aandacht te brengen. Navalny en zijn team maakten er een film over die miljoenen keren bekeken werd op internet. Die strijdbaarheid maakt Navalny zeer populair bij zijn achterban, en bij de herverkiezing van Poetin in 2011 wist hij grote protestbijeenkomsten te organiseren.