Brussels Gewest: 'Probleem Brussel-Noord gevolg van desinvestering'

De situatie in Brussel-Noord.© Kristof Vadino

© ISOPIX

thumbnail: De situatie in Brussel-Noord.
thumbnail: null

De bushalte van De Lijn in het CCN-gebouw aan Brussel-Noord blijft de gemoederen beroeren. Er verblijven al maanden transmigranten, en dat zorgt volgens de vakbond voor overlast en een onhygiënische situatie. Het Brusselse Gewest, officieel bevoegd voor het CCN-gebouw, schuift de kaart door naar het federale niveau.

evg, sgy, bbd, mg

'Het blijft een uitzonderlijke en zeer complexe situatie. Er is een totale desinvestering vanop het federaal niveau wat betreft de politie in het Noordstation, hoewel dat hun bevoegdheid is', laat woordvoerster van Rudi Vervoordt (PS) Lidia Gervasi weten.

Transmigranten slapen in een voor hen voorziene ruimte in het Noordstation, maar dat zorgt voor overlast en een gebrek aan hygiëne. Volgens het kabinet Vervoort blijft hun vraag aan het federale niveau voor een oriëntatie- of opvangcentrum voor de migranten onbeantwoord. 'Het gewest stelt alles in werking om alles zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen, maar we kunnen de gebreken van een ander niet constant compenseren', aldus Gervasi.

Verplaatsing van de bushalte

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kondigde eerder aan dat hij De Lijn gevraagd heeft om de bushalte weg te halen uit het station Brussel-Noord. Het is de bedoeling tijdelijke haltes in te richten vlakbij, aan het Noordplein. Daar is eigenlijk de toestemming voor nodig van het Brussels Gewest, maar daar wil Weyts niet op wachten. Een verplaatsing lijkt echter nog niet voor meteen. 'We zitten volgende week, dinsdag, samen met de vakbonden om te bekijken hoe we dat gaan aanpakken', aldus een woordvoerster van De Lijn. De bonden dienden na een mislukt overleg met de directie een stakingsaanzegging in.

De vakbonden klagen de onhygiënische en onveilige situatie aan voor de chauffeurs. ‘Onze mensen spreken van vechtpartijen tussen transmigranten onderling. Het station is één grote vuilnisbelt geworden’, zei Marcel Conters (ACOD) gisteren aan De Standaard. ‘We hebben ook gehoord dat er mensen aan tbc lijden, wat dan weer voor onze chauffeurs zeer gevaarlijk is. De sanitaire omstandigheden zijn ontoelaatbaar.’

Het Brussels Gewest is eigenaar van het CCN-gebouw, maar zal dat binnenkort verkopen en doet er dus geen aanpassingen meer aan. Het Brussels Gewest had eerder wel een ruimte ingericht voor de transmigranten, en voedselbedeling georganiseerd, maar dat hielp de situatie volgens de vakbonden amper vooruit.

'Geen visitekaartje voor De Lijn'

'De Vlaamse overheid wil twee miljoen euro investeren om de site te verbeteren, maar daarvoor moeten we nog veel obstakels overwinnen', legt Weyts' woordvoerder Michaël Devoldere uit. 'Wat we nu kunnen doen, is de haltes weghalen uit de donkere spelonken. De openheid van het plein heeft een milderend effect. Hoe dan ook moeten de transmigranten daar weg, we roepen de federale regering nogmaals op om daar werk van te maken.'

De situatie is tijdelijk, maar hoe lang de haltes naar buiten worden verplaatst, is onduidelijk. 'Hopelijk is dit zo kort mogelijk nodig', aldus Devoldere. 'Hoe sneller de federale overheid er orde op zaken stelt, hoe beter. Sowieso is die donkere grot onder Brussel-Noord niet het meest aantrekkelijke visitekaartje voor De Lijn. We willen buiten aan het station een nieuwe terminal bouwen. Ons werk is gedaan, voor ons mag het vooruitgaan. In Brussel beweegt het dossier echter niet.' Waarom dat zo is, kan de woordvoerder van Weyts niet zeggen.

Eind vorig jaar werd de bushalte ook al eens tijdelijk verplaatst naar een andere locatie. Maar dat was geen ideale oplossing, bijvoorbeeld omdat de bussen stilstonden op een busstrook in de Vooruitgangsstraat. De politie dreigde toen met boetes. Na een week raakten De Lijn en het Brussels Gewest het eens over maatregelen om de toestand in het Noordstation te verbeteren en keerden de bussen terug. Eerder bleek al dat de vooruitgang onvoldoende was voor de chauffeurs.

De politiezone Brussel-Noord liet al weten de verkeerssituatie nauwlettend op te volgen bij een eventuele verplaatsing van de bushalte. 'Zoals bij elke operatie zullen we eerst zien hoe de testfase verloopt en blijven we de situatie analyseren om bij te grote verkeershinder alsnog repressief op te treden', laat de politiewoordvoerder weten.