Direct naar artikelinhoud

IS-kamikaze 'herkent' Belg als brein aanslagen

Een Algerijnse IS-kamikaze die was voorbestemd om deel te nemen aan de aanslagen heeft de voormalige Belgische Abu Graib-gevangene Oussama Atar op foto 'herkend' als opdrachtgever voor die aanslagen. Hij herkende eerder iemand anders.

Op 3 oktober 2015 kwamen de kamikazes van het Stade de France Europa binnen via de vluchtelingenstroom op het Griekse eiland Leros. Twee onder hen werden later gearresteerd in een Oostenrijks vluchtelingenkamp: de Algerijn Adel Haddadi en de Palestijn Mohammad Usman. Haddadi legde tegenover de politie daar uitgebreide verklaringen af over hoe hij in Raqqa was gedrild voor de opdracht door Abu Ahmad. Aangenomen werd dat hij doelde op Waleed Jassem al-Alwani, een van de hoogsten in rang bij IS.

Nu heeft Haddadi volgens de kant Le Monde op foto Oussama Atar herkend als Abu Hamad. De man die hij eerst ouder dan 40 schatte, schat hij nu 10 jaar jonger. De op 4 mei 1984 in Laken geboren Atar reisde in 2003 naar Irak, werd op 24 februari 2004 opgepakt in Ramadi en verbleef in het beruchte folterkamp Abu Graib. Hij kwam in 2012 weer vrij.

Atar werd eind vorig jaar geschrapt uit de lijst van antiterreurorgaan OCAD. Atar is een neef van de broers El Bakraoui. Op 22 maart troffen de speurders net na de aanslagen op de in een vuilbak gedropte pc van Ibrahim El Bakraoui een testament aan. Daarin sprak die Yassine Atar toe, de jongere broer van Oussama: 'Nu heb ik maar één wens. Dat je me achterna komt, zo snel mogelijk.'

Yassine zit sinds 27 maart in voorhechtenis, maar het onderzoek tegen hem leverde niks op. Sporen van explosieven op zijn haar blijken dat niet te zijn. De boodschap van El Bakraoui lijkt een postume wraakactie te zijn geweest, want Atar had zijn neven de rug toegekeerd. De verwachting is - of liever was - dat Atar over enkele weken zal worden vrijgelaten. De plotse "herkenning" zal daar nu wellicht een stokje voor steken.

Oussama Atar is al maandenlang spoorloos. Hij is het laatst gesignaleerd in Irak en vastbesloten om nooit nog naar Europa terug te keren. Volgens zijn zus Asma liet hij haar deze zomer in een chat weten dat hij niks te maken heeft met IS. "Het is heel makkelijk om een terreurverdachte een foto te doen herkennen", zegt zij. "Werk je mee, dan is de politie vriendelijk tegen je. Simpel. Mijn broers hebben niets, totaal niets, te maken met de aanslagen."