Direct naar artikelinhoud

In de Kamer bleef het oorverdovend stil

Wie een groot debat over bijverdiensten van politici verwacht had, was er in de Kamer aan voor de moeite. Op vragen van de minifracties PVDA en V&W na bleef het oorverdovend stil.

De afgelopen dagen buitelde iedereen over elkaar heen om zijn verontwaardiging uit te spreken over de wel erg riante vergoedingen die politici bij allerlei intercommunales en adviesraden opstrijken. Vooral Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) werd onder vuur genomen, nadat bekend raakte dat hij naast zijn al hoge inkomen als eerste burger van het land nog een fikse vergoeding (12.000 euro) kreeg om advies te geven aan Telenet. En toch kwamen er gisteren in het parlement nauwelijks vragen over het thema.

Dat had de conferentie van voorzitters - waar PVDA en V&W niet in zitten - woensdag zo afgesproken. Een nieuwe werkgroep rond politieke vernieuwing moet de deontologische regels rond cumuleren en bijverdienen tegen juni aanscherpen. "Een toegeving van de meerderheidspartijen aan de oppositie", zegt Bart Maddens, politoloog aan de KU Leuven. "In ruil heeft de oppositie beloofd om het thema wat te laten rusten."

Beter binnenskamers

Een goede zaak, meent ook zijn collega Nicolas Bouteca (UGent). Dat de politici de afgelopen dagen hard naar elkaar uithaalden en net geen zakkenvuller noemden, heeft het imago van de politiek immers geen deugd gedaan. "De discussie wordt beter binnenskamers gevoerd."

Raoul Hedebouw (PVDA) legde het niet-aanvalspact naast zich neer en schopte de voltallige Kamer een geweten. "Mijn voorzitter Peter Mertens bracht enkele weken geleden het boek Graailand uit. Ik had nooit gedacht dat er nu al een verfilming van zou zijn, dagelijks te zien op tv."

Hendrik Vuye (V&W) haalde zijn voormalige partij N-VA door de mangel. Die hoort volgens hem nu ook bij de zogenoemde 'traditionele partijen' die "allen boter op het hoofd hebben".

Al die tijd bleef Bracke stil. Het was merkwaardig dat hij zich bij een thema waarin hij zelf zo nadrukkelijk genoemd wordt, niet liet vervangen door een van de ondervoorzitters van het parlement. "Vanzelfsprekend gaat het hier over persoonlijke feiten, maar ik stel voor dat we zoals afgesproken de premier laten antwoorden", speelde hij de hete aardappel snel door.