Direct naar artikelinhoud

Europees debutant Gerkens blijft overeind

De 21-jarige Pieter Gerkens maakte zijn Europese debuut bij Anderlecht. In een zwalpend team bleef hij overeind tegen Celtic.

Maandag 19 juni 2017: Pieter Gerkens wordt in het Astridpark voorgesteld als de nieuwste aanwinst van Anderlecht. De transfer was verrassend: Gerkens was aan het begin van vorig seizoen niet eens titularis bij het Sint-Truiden van Ivan Leko. Maar hij toonde in die moeilijke periode wel dat hij uit het juiste hout is gesneden. Hij vocht terug en in de terugronde werd hij 'incontournable' in het spelsysteem van Leko.

Maar wie had durven denken dat bij de eerste thuiswedstrijd van Anderlecht op het Europese kampioenenbal Pieter Gerkens in de basis zou staan? En toch.

Goed positiespel

Frutos koos voor vijf man achterin en twee centrale middenvelders: Trebel en Gerkens. Het eerste kwartier klopte het plaatje perfect. De achterste lijn speelde hoog in de rug van de middenvelders en de aanvallers lieten zich snel terugvallen bij balverlies. Resultaat was een compact blok waar de Schotten het moeilijk mee hadden. Gerkens viel op met een hoge press, goed positiespel en zuivere passing. De infiltrerende middenvelder deed ook wat van hem gevraagd werd: opduiken in de zestien meter van de tegenstander. Voor gevaar zorgde het echter zelden. Maar hij verspeelde wel veel energie dat eerste halfuur.

Gerkens bleef 90 minuten op het veld. In de tweede helft zorgde hij met een knap afstandsschot vanop 25 meter voor het enige echte doelgevaar van de Belgische landskampioen. Gerkens bleef overeind in een opnieuw twijfelend Anderlecht. Maar of hij nu het evenwicht zal kunnen brengen op het middenveld, valt te betwijfelen.