Direct naar artikelinhoud

Begroting op zucht van evenwicht

Het zit economisch mee en dat laat zich ook voelen in de staatsfinanciën. De federale begroting zat in het derde kwartaal zowaar op een zucht van een evenwicht.

Zoals bekend heeft de federale regering de ambitie laten varen om deze legislatuur opnieuw een begrotingsevenwicht te halen. Toch bleek dat tijdens het derde kwartaal van 2017 het tekort beperkt werd tot 0,2 procent van het bbp, zo meldt het Instituut voor de Nationale Rekeningen van de Nationale Bank.

De voornaamste reden? De herstellende economie. Er zijn meer mensen aan de slag, waardoor er meer belastinginkomsten zijn en minder uitkeringen. Daarnaast zijn de voorafbetalingen van de bedrijven fors gestegen en de rentelasten afgenomen.

In het voorafgaande kwartaal was nog sprake van een tekort van 0,8 procent van het bbp. Tijdens het eerste kwartaal was dat een tekort van 0,6 procent. Dat maakt dat het tekort tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar op 0,5 procent van het bbp uitkwam.

De Nationale Bank voorspelde halfweg december dat het tekort zou dalen naar 1,2 procent in 2017. Zes maanden geleden voorspelde de NB nog een deficit van 2 procent. Ter herinnering: in 2015 en 2016 sloot de begroting af met een tekort van 2,5 procent.

Bij haar aantreden hoopte de regering dat de besparingen aan het begin van de legislatuur zich zouden vertalen door economische groei en goede begrotingscijfers aan het einde. We lijken stilaan naar dat scenario te gaan.