Direct naar artikelinhoud

Voetbalblind tot het eens misloopt

Peter Decuypere is eventmarketeer en auteur van We love Events en Holy Trinity Events.

Maandag in mijn krant (DM 8/1) : 'Acht gewonden na rellen in Lierse.' Supportersclans hebben vuurpijlen op elkaar afgeschoten en hierdoor is er zelfs een kind met brandwonden naar het ziekenhuis afgevoerd. Er zijn dus burgers die het in hun hoofd halen om op een event moedwillig vuurpijlen als wapens tegen andere burgers te gebruiken. En dat haalt nog net pagina 25 van de krant. Dat getuigt volgens mij van een maatschappelijke voetbalblindheid, waardoor er binnen dat sportgebeuren andere, best wel gevaarlijke regels en wetten gelden dan binnen andere evenementen. Gevaarlijk omdat de schade finaal wordt toegebracht aan nietsvermoedende bezoekers van een event.

Ik verslikte me trouwens bijna in mijn ochtendkoffie, toen ik in dat artikel las dat 'vuurpijlen nu eenmaal gemakkelijk kunnen worden binnengesmokkeld op een voetbalterrein'. Komaan zeg? Probeer eens een vuurpijl binnen te smokkelen op een festival? Je krijgt er zelfs geen pilletjes binnengesmokkeld, zonder een blaffende, dreigende drugshond in je kruis te vangen. Laat staan een vuurpijl.

Maar ordediensten binnen het voetbal krijgen het niet geregeld dat bezoekers geen kunnen vuurpijlen afsteken van op de tribunes. De burgemeesters van Lierse en Wilrijk kunnen anders eens aan hun collega uit Boom (Tomorrowland) vragen hoe je controles op massa-evenementen moet aanpakken. Maar misschien doen ze dat liever niet, want ik kan me wel inbeelden dat lokale supportersverhalen over snuffelende kruishonden wel wat stemmen kunnen kosten bij op til zijnde gemeenteraadsverkiezingen. Sommige burgemeesters blijven dus gemakshalve sussend voetbalblind, wachtend tot het eens echt misloopt.

Van sommige voorzitters moeten we ook niet meteen veel verwachten. "Zoiets hoort niet op een voetvalveld", zeggen ze sussend. Een andere clubverantwoordelijke voegt daar nog aan toe "dat Lierse eerst is begonnen met het afvuren van die vuurpijlen". Daarmee insinuerend dat het dus normaal is dat zijn ploeg dan maar terug vuurt. Er is echter niets normaal aan dat gedrag, en ik hoop echt dat er een gemeenschappelijke veroordeling komt door de voetbalbond. Schandalig gedrag dat nu voetbalblind wordt doodgezwegen, hopend dat het vuur wel weer zal gaan liggen. Wachtend tot het eens echt misloopt.

Maar misschien ligt de overkoepelende taak wel bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Ik hoor de laatste tijd op veiligheidsvergaderingen rond evenementen veel het woord 'harm reduction' of 'schadebeperking' vallen. Daarom dus nu ook die beleidsfocus op massale en intense drugscontroles op festivals. Een recreatieve gebruiker kan immers in het allerslechtste geval schade aan zichzelf toebrengen. Blaffende kruishonden zullen hem dan daarvoor behoeden. Schade toebrengen aan mezelf is erg, maar is schade aanbrengen aan die andere nietsvermoedende bezoeker niet net iets erger? Een kind brandwonden bezorgen op een voetbalwedstrijd is ronduit crimineel gedrag te noemen. Verleg dus die focus, of nog beter, zoek nog extra middelen zodat ook binnen die voetbalwedstrijden er aan 'harm reduction' wordt gedaan. Dan hoeven we met zijn allen niet bang te wachten tot het misloopt.

Het goede nieuws is natuurlijk dat die voorzitters, burgemeesters en andere politici en beleidsmakers elkaar heel veel ontmoeten, en mooi elkaars handjes schudden in die dure en veilige voetballoges. Meneer de burgemeester, zeg maar eens aan die voorzitter dat hij zijn voetbalmatchen op zijn buik kan schrijven als er nog eens door zijn voetbalfans moedwillig gewonden vallen. Dat zou pas een moedige beslissing zijn, die je wat stemmen kan kosten, of misschien net wel stemmen kan opleveren.