Direct naar artikelinhoud

Nederland schorst verdieping Schelde

De Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) windt er geen doekjes om. ‘Er zijn nog Vlaams-Nederlandse problemen die opgelost moeten worden. Die hangen allemaal samen met de verdieping van de Schelde.’

De Nederlandse Raad van State geeft gehoor aan een gezamenlijke klacht van de Zeeuwse Milieufederatie en de Vogelbescherming. Die vrezen dat de werkzaamheden aan de Westerschelde unieke natuurgebieden zouden aantasten. De Raad van State oordeelt nu dat de Nederlandse regering ”niet met voldoende zekerheid kan concluderen dat de natuurlijke kenmerken van het gebied niet zullen worden aangetast”, en schorst de Scheldeverdieping in afwachting van een definitieve uitspraak later op het jaar.Zowel het Antwerpse Havenbedrijf als Alfaport, de vereniging van havenwerkgevers, zijn niet te spreken over de schorsing. Ze dringen al bijna twee decennia aan op de verdieping van de Westerschelde op twaalf kritieke punten die nu niet diep genoeg zijn. Daardoor kunnen de grote zeereuzen die Antwerpen aandoen alleen binnen bepaalde getijden de haven binnen- en buitenvaren. Om dat euvel te verhelpen en de concurrentiepositie van de Antwerpse haven veilig te stellen, moet de vaargeul overal op de Westerschelde uitgediept worden tot veertien meter.Al sinds 1998 dringen de haven, het Antwerpse stadsbestuur, de Vlaamse regering én de federale regering bij Nederland aan op de noodzakelijke verdieping van de Schelde. Uiterst moeizame onderhandelingen leidden in 2005 tot het ondertekenen van het finale verdrag tussen beide landen. Maar in Nederland bleven hindernissen opduiken.Havenschepen Marc Van Peel wijst voor het zoveelste uitstel van de Scheldeverdieping met een beschuldigende vinger naar de Nederlandse regering. “We zagen de bui al hangen. De Nederlandse regering ging voor natuurcompensaties zorgen door bepaalde gebieden te ontpolderen. Een paar maanden geleden heeft ze die piste plots verlaten, in plaats van te ontpolderen ging ze buitendijkse schorren aanleggen naast de Westerschelde. Die plotse ommekeer betekende niet alleen een flagrante schending van het gesloten verdrag, maar heeft nu ook eens tot de schorsing door de Raad van State geleid.”Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) waarschuwt de Nederlandse regering dat ze “voluit voor de complete uitvoering van het Scheldeverdrag moet gaan. Ze moet onmiddellijk werk maken van de uitvoering van het verdrag in zijn totaliteit, dus ook van de maatregelen om de robuustheid van de natuur te verzekeren.”Volgens zijn regeerakkoord was ook Peeters niet helemaal gerust op de Nederlandse houding. Ondanks de gemaakte afspraken met Nederland liet hij in het akkoord nog eens expliciet opnemen dat de verdieping van de Schelde een ‘absolute prioriteit’ is voor Vlaanderen. “Alle noodzakelijke stappen richting Nederland zullen worden gezet.”

‘Een decennium gepalaver’

Voor Van Peel laat de formulering ‘alle noodzakelijke stappen’ weinig aan duidelijkheid te wensen over. “Er zijn nog Vlaams-Nederlandse problemen die in onderling overleg opgelost moeten worden. Die hangen natuurlijk samen met de verdieping van de Westerschelde. Als Nederland niet beweegt in dit dossier, moet Vlaanderen niet bewegen in andere dossiers. Maar hoe hij dat aanpakt, moet Peeters natuurlijk zelf beslissen.“Mijn vertrouwen in de Nederlandse regering zal pas hersteld zijn als de allerlaatste spadesteek geplaatst is. Meer dan een decennium gepalaver is meer dan genoeg wat mij betreft.”