© Raymond Lemmens

Beringse gevangene gelinkt aan 15 jaar oude Nederlandse moord

Beringenaar Avni K. (35) is maandag in de gevangenis van Hasselt aangehouden met het oog op uitlevering aan Nederland. Daar wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een 15 jaar oude moord in Bladel, net over de grens met Mol.

Geert HOUBEN/Nancy VANDEBROEK

De feiten speelden zich in augustus 2001 af. Het slachtoffer was de 41-jarige Jan van Mosselveld, die in zijn flat door meerdere schoten om het leven kwam. De moord zou kaderen in een uit de hand gelopen drugsdeal. Opmerkelijk is dat het onderzoek na 15 jaar in stroomversnelling raakte na de recente uitwisseling van internationale DNA-gegevens.

De zaak rond Van Mosselveld leek de geschiedenis in te gaan als een zogenaamde cold case of onopgeloste moord. Uit onderzoek naar zijn dood kwam destijds een beeld naar voren van een uit de hand gelopen onenigheid waarbij meerdere personen betrokken waren.

Op basis van de sporen concludeerde de politie dat een van de daders - mogelijk waren ze met drie - gewond raakte. In het appartement aan de Antoon Coolenlaan troffen de speurders onder meer bloed van hem aan. Een vergelijking met sporen uit de Nederlandse DNA-databank leverde echter niets op, net zomin als verder onderzoek.

Ellenlang strafblad

Na 15 jaar komt de moord nu weer uit de vergeethoek. Dat is grotendeels te danken aan het Verdrag van Prüm dat enkele jaren na de zaak van kracht werd. Het verdrag regelt de uitwisseling van informatie uit andere DNA-databanken in de Europese Unie. Eind 2015 ontving het Nederlands Openbaar Ministerie een match van het bloedspoor met een persoon in de Belgische DNA-databank. Het cold-caseteam van politie Oost-Brabant heropende de zaak en na nauwe samenwerking met de Belgische autoriteiten werd de 35-jarige Beringenaar in de gevangenis aangehouden. Hij zit er voor een ander misdrijf.

Het onderzoek naar de moord gaat intussen voort. De politie gaat er immers van uit dat drie daders bij de moord betrokken waren. Van Mosselveld was net voor drugsdelicten veroordeeld toen hij vermoord werd. Er is altijd uitgegaan van een ripdeal, een overval waarbij iemand van drugs wordt beroofd. Getuigen hebben na de moord een Opel Kadett met een Belgische nummerplaat zien wegrijden.

De verdachte is Avni K., een man van Turkse komaf. Sinds 1998 lijkt hij een abonnement op de gevangenis te hebben. Diefstallen, inbraken, slagen en verwondingen, wapengebruik, afpersing, bedreigingen… Het staat allemaal op zijn strafblad.

Vorig jaar kreeg de 35-jarige Beringenaar nog 15 maanden in Hasselt voor een gewapende overval op een wedkantoor in Beringen op 3 maart 2015. Opmerkelijk was dat hij de zaak op zijn sokken binnenstapte en met een mes begon te zwaaien. De dader was ongemaskerd en werd meteen herkend door een klant. “Ik had geld nodig en was heel boos omdat mijn vader gokverslaafd is”, luidde zijn uitleg. “Deze man heeft een compleet gebrek aan respect voor andermans eigendom en een gebrek aan norm- en verantwoordelijkheidsbesef”, oordeelde de rechter toen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer