Verijdelde Braziliaanse politie aanslag tijdens Olympische Spelen?

De Braziliaanse politie heeft tien leden gearresteerd van een groep die wordt verdacht van het plannen van een terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen. Twee andere verdachten zouden nog worden opgespoord. De groep zou via sociale media trouw hebben gezworen aan terreurgroep IS.
AFP or licensors

Het was de Braziliaanse minister van Justitie Alexandre de Moraes die aan journalisten meedeelde dat er tien mensen werden opgepakt en dat twee anderen nog worden gezocht.Ā 

Volgens Moraes kwam de politie in actie toen de groep het gebruik van wapens en guerrillatactieken had besproken om potentieel een aanslag te plegen tijdens de Olympische Spelen. Ze zouden ook geprobeerd hebben om wapens te kopen. "Ze communiceerden via Whatsapp en Telegram.Ā Slechts twee personen kenden elkaar vooraf", aldus de minister die het over een "amateuristische cel" heeft.

Volgens de autoriteiten zijn de verdachten geen leden van de terreurgroep IS.Ā Wel zouden ze geprobeerd hebben om contact te leggen met de terreurgroep. Volgens persagentschap APĀ zouden de verdachten via sociale media trouw hebben gezworen aan IS.

De verdachten zijn allemaal Brazilianen, een van hen zou minderjarig zijn. De verdachten werden al sinds april in de gaten gehouden. Volgens de minister maakten ze deel uit van een groep die zich "Verdedigers van de sharia" noemde.Ā 

De Olympische Spelen starten op 5 augustus in Rio de Janeiro.

Meest gelezen