Direct naar artikelinhoud

Deutsche Bank richt bad bank op

Deutsche Bank, de grootste bank van Europa, gaat een reeks activa en verplichtingen met een totale waarde van 135 miljard euro onderbrengen in een bad bank, met de bedoeling ze van de hand te doen.

De opvallende maatregel dient om de kapitaalbuffer te versterken. De financiële reus gaat ook sterk snoeien in de onkosten en waarschijnlijk ook opnieuw in het personeel.

Deutsche Bank, ook actief in ons land, ontvouwde gisteren de strategische en financiële doelstellingen voor de komende jaren, onder de naam Strategy 2015+. De redenen voor de uitwerking van de blauwdruk zijn niet alleen de eurocrisis en de nieuwe, strengere regels voor de banken, maar ook het aantreden van een nieuwe leiding: op 1 juni namen Anshu Jain en Jürgen Fitschen als co-CEO's de fakkel over van Josef Ackermann.

De samenvatting van Strategy 2015+ is eenvoudig: krimpen en besparen om weer fit voor de dag te kunnen komen. Of, zoals de twee toplui het verwoorden: "Deutsche Bank is van plan als een langetermijnwinnaar uit de fundamentele veranderingen te komen die plaatsvinden in de bankenindustrie."

De financiële reus wil zijn kapitaalbuffer de komende jaren de hoogte injagen met een cocktail van besparingen en het afbouwen van risicogewogen activa. Dat moet het kernkapitaal tegen eind maart 2013 op minstens 8 procent van de risicogewogen activa brengen en twee jaar later dient dat meer dan 10 procent te zijn. Ter verduidelijking: de berekening gebeurt alsof de nieuwe kapitaalnormen (Basel III), die uitgesmeerd worden over de komende 6,5 jaar, nu al van kracht zijn.

Belangrijk is dat de kapitaalbuffer op eigen kracht opgebouwd wordt en er geen kapitaalverhoging nodig is.

Het afbouwen van de activa wordt versneld met de oprichting van de bad bank. Daarin zullen vooral activa van de zakenbankdivisie worden ondergebracht die niet langer strategisch zijn. Tegen het einde van het eerste kwartaal moet 45 van de 135 miljard euro in de bad bank afgebouwd zijn.

Het besparen komt neer op een inspanning van 4,5 miljard euro per jaar. Zowat 40 procent daarvan of 1,7 miljard euro dient te komen van de infrastructuur van de bank zoals informaticaplatformen en achterliggende diensten. Deutsche Bank wil ook zo'n veertig eigendommen, vastgoed dus, van de hand doen. Om al die besparingen te halen is eenmalig een investering nodig van 4 miljard.

Deutsche Bank zei ook dat er wellicht meer jobs verloren zullen gaan als gevolg van de ingrepen dan de 1.900 die in juli werden aangekondigd. Volgens woordvoerder Hans Marien van Deutsche Bank België zal de impact op de werkgelegenheid in ons land 'zeer minimaal' zijn.