Direct naar artikelinhoud

Shrek wordt Japans

De bekende Amerikaanse animatiestudio Dreamworks komt allicht in Japanse handen. De Japanse bank Softbank is in onderhandeling met Jeffrey Katzenberg, de eigenaar van de thuis van Shrek en consorten.

De Japanse bank Softbank heeft de Amerikaanse filmstudio Dreamworks Animation op het oog. De bedrijven onderhandelen nu over een overname, weet het persbureau Reuters.

Als het effectief tot een overname komt, dan wordt Dreamworks toegevoegd aan de andere media-activiteiten van Softbank. Softbank biedt 32 dollar per aandeel, waarmee de studio wordt gewaardeerd op 3,4 miljard dollar (2,7 miljard euro). Het bod lijkt een mooie premie voor de aandeelhouders, want het aandeel staat nu op ruim 22 dollar, na tegenvallende resultaten van animatiefilms.

Aan het hoofd van de Japanse bank staat de Japans-Koreaanse ondernemer Masayoshi Son, de rijkste man van Japan volgens de laatste cijfers en oprichter van Softbank. Via zijn bank investeert hij wel vaker in niet-gerelateerde activiteiten.

Zo verdiende Softbank 4,6 miljard dollar (3,6 miljard euro) aan de beursgang van webwinkelbedrijf Alibaba en is de bank nog steeds de grootste aandeelhouder van het platform. Verder heeft het concern belangen in Yahoo Japan en spelletjesmaker GungHo Online.

Dreamworks Animation is een spin-off van Dreamworks, en gooide hoge ogen met computergeanimeerde films als Shrek, Madagascar, of Kung Fu Panda. Jeffrey Katzenberg, topman en medeoprichter van DreamWorks en een belangrijke drijvende kracht achter de successen van de filmstudio, zou een contract zijn voorgelegd om zich voor een periode van zeker vijf jaar aan het bedrijf te verbinden.