Direct naar artikelinhoud

'Ik doe aan politiek, niet aan openbare werken'

ACW en Dexia zullen CD&V blijven achtervolgen, dat beseft ook kopvrouw en ACW'er Hilde Crevits. Maar de Vlaamse minister is niet bang voor de kiescampagne. 'Ik ben niet het type dat zich ergens te zwak voor voelt.'

Nu Yves Leterme afzegt voor de verkiezingen van 2014, zal Hilde Crevits (46) voor het eerst in haar carrière campagne moeten voeren zonder haar mentor. Een dikke week geleden bracht hij haar het nieuws. Maar verrast was de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken niet. "Begin juli heb ik Yves bezocht op het OESO-hoofdkwartier in Parijs. Hij vertelde dat hij heel gelukkig is. Dat merk je ook meteen: hij was vrolijk en gepassioneerd. De laatste keer dat ik hem zo zag, was tijdens onze eerste verkiezingscampagne samen in 2004. Ik zag weer de Yves van lang geleden. Zijn beslissing was dus geen verrassing. De timing wel, want we zouden pas na de vakantie knopen doorhakken."

Had u gerekend op zijn terugkeer?

"Kijk: Yves maakt nu de keuze van zijn hart. Anderzijds voer ik heel graag campagne met hem. Ik had hem graag op onze lijst. Yves is een stemmenkanon. Maar alleen met passie kan je mensen overtuigen bij verkiezingen. Als hij liever zijn mandaat bij de OESO verlengt, is het beter dat hij geen kandidaat is in 2014. Of ik hem ooit zie terugkeren? Dat is zeker niet uitgesloten."

U bent nu dé CD&V-topper in West-Vlaanderen. Bent u klaar om die last te dragen?

"Ik ben niet het type dat zich ergens te zwak voor voelt. In 2009 had Leterme me als doel gesteld om 100.000 stemmen te halen. Ook dat is gelukt. En we hebben onze staatssecretaris Hendrik Bogaert en al onze andere sterke kandidaten ook nog."

De strijd om West-Vlaanderen zal u moeten aangaan met uw Vlaamse collega Geert Bourgeois (N-VA). Vreest u vuile verkiezingen?

"We moeten kijken hoe de campagne verloopt. Maar moddergooien doe ik niet. En als anderen met modder gooien in mijn gezicht, ga ik niet teruggooien."

U bent een ACW'er. U zal in de loop van de campagne ongetwijfeld ook dat voor CD&V lastige dossier voor de voeten geworpen krijgen.

"Dat is natuurlijk geen fijn dossier. En als het een thema wordt, dan is dat zo. Maar ik vind dat we vooral naar de toekomst moeten kijken. Dexia mag de kiesstrijd niet overheersen. En je mag het ACW, met al zijn hardwerkende vrijwilligers, ook niet verengen tot het Dexiadossier. Maar als lijsttrekker ben ik klaar om over alles te debatteren."

Zeker? Volgens econoom Ivan Van de Cloot hebben CD&V'ers tijdens de zending naar Houston, u of Kris Peeters dus, gedreigd ten overstaan van journalisten dat er daarover niet meer gesproken mag worden.

"Ivan Van de Cloot was niet mee naar Houston. Tenzij hij ergens in de sjakos zat van iemand en ik dat gemist heb. Ik probeer me zulke uitspraken niet te veel aan te trekken.

"Ik las ergens dat ik in Houston wel wat sherry's gedronken zou hebben. Ik vind dat zo erg dat mensen dat schrijven. Ik heb daar geen café of bar gezien. De paar uren 'tijd' die ik had, ben ik in mijn bed gekropen om te slapen. Ik heb er echt over zitten nadenken, maar ik kan me niet eens indenken wanneer Peeters of ik zoiets gezegd zouden kunnen hebben. Tenzij ik daar al slaapwandelend door de gangen gedoold heb."

Het klopt niet dat u liever zou hebben dat er gezwegen wordt over het ACW?

"Maar neen! Ik ben een van de laatsten om commentaar te geven op journalisten. Neem nu mijn flater van 'the white hemd', iets wat ik er in Houston in al mijn spontaniteit uitgeflapt heb. Ben ik daar blij mee wanneer dat in de media komt? Natuurlijk niet. Maar het is wel het volste recht van de journalisten om dat te brengen. Het is zelfs hun plicht om te berichten en om onderzoeksjournalistiek te doen."

Sinds uw allereerste schepenmandaat is er één constante: u had altijd Openbare Werken. Zal het geen pijn doen wanneer u daarvan afscheid zou moeten nemen?

"Ik ben niet getrouwd met bevoegdheden. Ik doe aan politiek, niet aan openbare werken of mobiliteit. Veel zaken interesseren mij. Van Leefmilieu heb ik met heel veel pijn in het hart afscheid genomen in 2009. En als kind van een directeur en een onderwijzeres heb ik mij ook enorm betrokken gevoeld bij de onderwijsdiscussie. Ook dat ligt me zeer na aan het hart."

En op federaal niveau? De twee toppers van CD&V, Kris Peeters en uzelf, zitten allebei in Vlaanderen. Het zou niet onlogisch zijn als de partij een van u beiden uiteindelijk graag in de federale ploeg terecht zou zien komen.

"Als ik moet nadenken over het federale, dan is het evident dat - als advocaat - Justitie me erg interesseert. Maar mijn hart ligt in Vlaanderen. Er komen bovendien interessante nieuwe bevoegdheden over met de staatshervorming. Zo kan Vlaanderen binnenkort zijn eigen snelheidsregels bepalen."

Is dat wel zo'n goede zaak? Wordt het geen zootje als Vlaanderen en Wallonië aparte snelheidsregels hanteren?

"Neen. De snelwegen blijven hetzelfde en we kunnen duidelijke afspraken maken onder de regio's. Voor Vlaanderen is de algemene snelheid vandaag 90 kilometer per uur, behalve op de plaatsen waar een bord van 70 staat. We hebben nu de oefening gemaakt om dat eens om te draaien. Dan kan je duizenden borden weghalen. De uitzondering op de 90 kilometer per uur is zo algemeen geworden, dat je met een bordenlawine zit."

N-VA is tegenwoordig veruit de grootste partij. Is CD&V nog steeds die volkspartij van weleer?

"Ik vind van wel, ja. Maar uiteraard zal de verkiezingsuitslag van 2014 veel duidelijk maken. Ik vind dat een volkspartij zo veel mogelijk mensen moet aanspreken en CD&V is eerder een partij van bruggenbouwers dan van conflictzoekers. Ik denk dat het wel klopt dat de grondstroom in Vlaanderen wat rechtser is. Maar dat neemt niet weg dat je als CD&V perfect veel mensen kan blijven beroeren."

Met welk resultaat zou u volgend jaar tevreden zijn?

"Ik zou graag hebben dat de partij standhoudt bij de verkiezingen." (Crevits verwijst naar 2009 toen CD&V bij de Vlaamse verkiezingen 22,83 procent haalde. Bij de federale in 2010 was dat nog 17,6 procent, AVB/JVH)

Als u zelf maar 50.000 stemmen haalt, deert u dat niet?

"Nee. Zolang de partij het maar goed gedaan heeft. Uiteraard streelt het mijn ijdelheid wanneer men zegt dat ik veel stemmen ga halen, maar daar schuilt ook een groot gevaar in. Alles kan nog heel hard gaan verschuiven. Mensen liggen namelijk pas enkele weken op voorhand wakker van verkiezingen. Het is dàn dat je sensoren goed ontwikkeld moeten zijn. Bij mij zit dat goed. In 2009 stond ik pas 26ste in de populariteitspeilingen, maar ik voelde op straat dat ik goed lag bij de mensen. En dat bleek te kloppen.

"Weet je, ik schrijf bij elke verkiezingen de avond voordien op een briefje hoeveel ik denk te zullen halen. Dat is eigenlijk al altijd de nagel redelijk op de kop geweest. Ik kan mezelf vrij goed inschatten. Maar ik ga mezelf niet inschatten in de krant, uiteraard."

Nog even over uw Engelse uitschuiver in Houston. Klopt het dat u op vakantie nu veel Engelse boeken hebt gelezen?

"Dat is een goeie. (lacht) Mijn zoon en dochter wilden me voor mijn verjaardag wel de dvd's van de tv-reeks Suits cadeau doen. Maar ze konden die enkel zonder ondertitels krijgen en dat wilde ik niet hebben. Dat was vóór Houston. Toen ik terugkwam heb ik gezegd: bestel maar. Ik zal het wel in het Engels bekijken."