Direct naar artikelinhoud

Pensioenspaarders kiezen steeds meer voor veiligheid

Belgen kiezen steeds meer voor een verzekering om te sparen voor hun pensioen, en steeds minder voor een beleggings-fonds. Traditioneel zijn de fondsen veel populairder dan de verzekeringen.

Die informatie blijkt uit een rondvraag van de krant De Tijd bij een tiental banken en verzekeraars.

De klanten van BNP Paribas Fortis en Dexia Bank België schreven in 2011 respectievelijk 3 en 21 procent meer geld over naar hun pensioenspaarverzekering dan in 2010. Beide banken stelden tegelijkertijd vast dat hun klanten minder geld stortten in pensioenspaarfondsen dan een jaar eerder. Het maximumbedrag voor pensioensparen dat in aanmerking komt voor een belastingvermindering steeg in 2011 nochtans met ruim 1 procent.

Bij ING België vond circa 40 procent van de stortingen in 2011 plaats in verzekeringscontracten. Dat is opmerkelijk omdat de bank pas op 26 oktober een pensioenspaarverzekering lanceerde. Het pensioenspaarfonds van ING bestaat daarentegen al sinds 1987.

Ook Argenta merkt op dat startende pensioenspaarders in 2011 vaker kozen voor een verzekering dan de voorgaande jaren. De spaarbank zet nochtans vooral haar pensioenspaarfonds in de kijker.

Wisselvallig

De verblekende populariteit van de pensioenspaarfondsen heeft te maken met de wisselvallige prestaties van de pensioenspaarfondsen de afgelopen jaren. In 2011 verloren de fondsen gemiddeld 5 procent, terwijl ze de wanprestatie van 2008 (-25 procent) nog niet eens hadden doorgeslikt. Enkel die pensioenspaarders die al tien jaar, of langer, in een fonds zitten, zitten nog op winst.

Met de slechte beursjaren vers in het geheugen zien de pensioenspaarverzekeringen er een pak aantrekkelijker uit dan pakweg tien jaar geleden. De verzekeringen bieden elk jaar een gewaarborgd rendement en een kleine kans op winstdeelname.

De gegarandeerde rentevoeten bedragen 2,5 tot 3 procent. Het gemiddelde jaarrendement van de fondsen over de voorbije tien jaar ligt nog iets hoger (3,2 procent). Maar het rendement uit het verleden biedt geen enkele garantie voor de toekomst. En die toekomst ziet er grimmig uit, met een recessie in de eurozone en de onzekerheid rond de schuldencrisis.

In België doen 2,7 miljoen mensen aan pensioensparen. Volgens de banken en verzekeraars zijn klanten zich er steeds meer van bewust dat ze zelf moeten sparen voor hun pensioen, om hun levensstandaard op peil te kunnen houden na hun pensioen. Daarom doen ook steeds meer jongeren aan pensioensparen.

In 2012 wordt het maximumbedrag dat pensioenspaarders op hun belastingsbrief kunnen invullen verhoogd van 880 tot 910 euro. Daarvan kunnen zij 30 procent terugkrijgen via belastingsvermindering.