Direct naar artikelinhoud

Scherpere controle op tijdskrediet

Wie tijdskrediet aanvraagt, kan binnenkort een striktere controle verwachten. De maatregel ligt op tafel bij de federale begrotingsonderhandelingen. Ook de strijd tegen sociale fraude zal worden opgevoerd.

Zorgen voor een ziek kind of familielid, het rustiger aan doen aan het eind van de carrière of de loopbaan een nieuwe wending geven door een opleiding te volgen: wie dat wil, kan daarvoor gemotiveerd tijdskrediet aanvragen. Je werkt minder en krijgt een kleine uitkering van de overheid.

Momenteel is er nauwelijks controle op het systeem, en dat wil de regering veranderen. Wie vandaag een aanvraag doet, moet daarvoor de nodige documenten en attesten bij zijn werkgever indienen. Die worden niet doorgestuurd naar de RVA, de dienst die de uitkeringen uitbetaalt. De werknemer moet ze enkel 'ter beschikking houden'. In het voorstel dat nu op tafel ligt bij de begrotingsonderhandelingen, zou de RVA zelf systematisch gaan controleren.

De vakbonden zijn woest. Het thema tijdskrediet ligt bijzonder gevoelig, zeker nadat de regering-Michel de voorwaarden al fors verstrengde. Nu wordt er opnieuw aan gemorreld. "De regels moeten worden nageleefd", zegt David Vanbellinghen, woordvoerder van de christelijke vakbond ACV. "De aanvragers leggen al bewijzen voor. Nu beschouwt men hen blijkbaar als bedriegers."

De maatregel moet 10 miljoen euro opleveren, maar er is meer. Zo wil de regering ook de economische werkloosheid strenger opvolgen. Nu zijn er bedrijven die oudere collega's in dat stelsel plaatsen om jongeren en goedkopere werkkrachten aan te werven. Ook dat oneigenlijk gebruik moet eruit.

Gat van 60 miljoen

Tegelijk zullen de werkloosheidsuitkeringen anders worden berekend. Tot nu keek de RVA naar de laatste gewerkte maand, maar sommige werkgevers geven net voor een ontslag de werknemer een fikse opslag. Ook dat kan niet langer. Er zal met steekproeven worden gewerkt om te controleren op misbruik.

Met die maatregelen kan minister van Werk Kris Peeters (CD&V) het gat vullen van 60 miljoen euro dat op zijn departement is gevallen. Elke minister staat sterk onder druk om voor de eigen deur te vegen en zelf de tekorten goed te maken. Met deze oplossingen kan ook CD&V leven, omdat er niet wordt geraakt aan sociale akkoorden. Er wordt enkel strenger gecontroleerd. Daartegenover staat voor de partij dat ook de fiscale fraude moet worden aangepakt.

Ongelukkig

Daarnaast zet de regering ook elders in op de strijd tegen sociale fraude. Zo ligt een plan op tafel om sociale dumping aan te pakken, wat voor dit jaar 25 miljoen euro moet opleveren. Daarvoor moet worden geïnvesteerd in nieuwe controleurs en betere informaticasystemen. De regeringspartijen zijn er nog niet uit; gisteravond laat gingen de topministers zonder akkoord uit elkaar. Vanmiddag komen ze opnieuw samen.

De bedragen zijn al bij al bescheiden. Toch kan de vraag worden gesteld waarom de regering inzet op sociale fraude. In de nasleep van de Panama Papers kijkt iedereen naar de aanpak van belastingparadijzen. "Het lijkt me meer dan logisch dat de wetten worden nageleefd en dat daar ook op wordt toegezien", zegt Ignace Glorieux, arbeidssocioloog aan de VUB. "Maar geld gaan halen bij de werkloze is nu eenmaal makkelijker dan bij de grote fiscale fraudeur. Symbolisch gezien is dit ongelukkig."

► 7