Direct naar artikelinhoud

'Belgen laten haar implanteren tijdens Turkijereis'

Snel wat haar laten implanteren tijdens een tripje naar Turkije? Een hoop Belgen draait er zijn hand niet voor om, althans volgens Dunyagoz Group, een Turkse keten van privéklinieken, gespecialiseerd in plastische chirurgie. Het medische toerisme blijkt een boomende sector in Turkije, en de Belgen blijken trouwe klanten. Ook Nederlanders en en Duitsers koppelen het nuttige graag aan het aangename, net als Algerijnen, zo vertelt medisch directeur Kazim Devranoglu aan Reuters, dat een reportage maakte over het fenomeen.

Onze landgenoten worden gelokt door de scherpe prijzen - een operatie in Turkije kan tot 60 procent goedkoper dan hier, verblijf en vlucht inbegrepen - en ook het feit dat de chirurg er de planning van de patiënt volgt en niet omgekeerd, spreekt blijkbaar aan. Bovendien profiteren heel wat medische toeristen van wat Turkije op toeristisch vlak te bieden heeft: een haarimplantatie combineren met een skivakantie, het wordt allemaal geregeld voor de West-Europeaan. En nog: de typische volle Turkse snor zou bij een deel van het cliënteel absoluut aanslaan, en doet hen hunkeren naar een mannelijkere bovenlip, waarvoor dus prompt kan gezorgd worden.

"We zien Turkije als de belangrijkste bestemming voor medisch toerisme", beaamt Dursun Aydin, hoofd van het departement voor internationale patiënten bij het Turkse ministerie van Gezondheid. "We hebben ervaren artsen en de ziekenhuizen zijn nieuw. Bovendien is Turkije redelijk goedkoop, en ook het klimaat helpt." Volgens Aydin vragen steeds meer touroperators aan klanten voor Turkije of ze geïnteresseerd zijn in een ooglidcorrectie, of tandheelkunde.

Keert uw collega of buurman na de paasvakantie terug van een deugddoend uitje naar Turkije met rode stippen op zijn hoofd - het bewijs dat iemand net haar heeft laten inplanten - dan weet u nu hoe dat komt.