Direct naar artikelinhoud

Lieven Decaluwe (Vl.Pro) is de Gentse schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten. Nu de Gentse Feesten volop bezig zijn, is hij tevens Feestenburgemeester.

Wie zijn uw helden?

"Ik koester een enorme bewondering voor topdiplomaten zoals Kofi Annan. Mensen met een enorme verantwoordelijkheid, die vanuit kennis van zaken met alle partijen blijven praten en dat alles voor de goede zaak. Ook kijk ik op naar zangers en acteurs, kunstenaars die met taal werken. En ik heb een zwak voor vrouwenstemmen zoals die van altzangeres Kathleen Ferrier."

Aan wie ergert u zich?

"Aan mensen die hun ratio volledig laten overstromen door hun emotie. Aan wie steeds pasklare antwoorden afvuurt in een gesprek, zonder te luisteren."

Lijkt u het meest op uw vader of op uw moeder?

"Het rationele en het kalme karakter heb ik van mijn vader. Mijn emotionele en artistieke kant herken ik in mijn moeder."

Wat is uw grootste angst?

"Oorlog."

Voelt u zichzelf aantrekkelijk?

"Vroeger deed ik veel aan sport en had ik een uitstekende conditie. Die zou ik nu wel terugwillen."

Wat is uw definitie van liefde?

"Die evolueert met de leeftijd. Op dit ogenblik betekent liefde voor mij samen van dezelfde dingen genieten, dezelfde voor- en afkeuren delen. En de slotsom is zorg dragen voor elkaar."

Waarvoor schaamt u zich?

"Het gebeurt weleens dat ik in de fout ga, en daar ben ik dan zwaar van aangeslagen. Goed bedoeld is niet genoeg."

Wanneer hebt u voor het laatst gehuild?

"Vorig jaar, bij het overlijden van mijn moeder."

Wat is uw beste vakantieherinnering?

"Het is niet spectaculairs maar ik koester prachtige herinneringen aan Antibes, een Frans stadje tussen Nice en Cannes. Ik voelde me daar erg goed."

Waar zou u graag nog eens heen reizen?

"In 1974 ben ik met de wagen naar Pakistan gereden, waar mijn broer werkte als arts. We reden door Joegoslavië, Bulgarije, Turkije en Iran. Ik had nog geen geld en was pas getrouwd. Die ervaring blijft me mijn hele leven bij."

Welke boek zou u deze zomer graag lezen?

"De man zonder eigenschappen van Robert Musil. Daar ben ik vorige zomer al aan begonnen, maar het is een roman waar je wat tijd voor nodig hebt. En Grondleggers van de moderne wereld, een boek over de voorbije eeuw vanuit het perspectief van verschillende wetenschappen."

Wat doet u het liefst op vakantie?

"Opstaan rond halfacht, de streek verkennen en genieten van het ochtendweer. Ik ga al zes jaar naar Firenze en ontdek op die manier telkens een stukje extra van de stad."

Met wie zou u graag een lange strandwandeling maken?

"Met mijn twee zoons. Het zijn echte vrienden, maar we hebben niet genoeg tijd om met elkaar door te brengen. We zouden eens samen op kamp moeten gaan." (lacht)

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

"Ik zou wat directer en assertiever willen zijn."

Welke eigenschap waardeert u in een man?

"De combinatie van een zekere beslistheid en bedachtzaamheid."

En in een vrouw?

"Inlevingsvermogen. Hun zachte, psychologische manier van met anderen om te gaan."

Waaraan bent u het meest gehecht?

"Aan jonge mensen die hun job echt goed doen, en die het goed voorhebben met elkaar."

Jeroen Versteele