Direct naar artikelinhoud

Vertraging Belgische economie halveert banengroei

BRUSSEL l De Belgische economie zal de komende maanden vertragen, wat zal leiden tot een forse verzwakking van de banengroei. Dat voorspelt de studiedienst van de bank Dexia. 'Een geleidelijke vertraging van de Belgische economie zal tot uiting komen in minder nieuwe jobs en dus minder consumptie.'

door Emmanuel Vanbrussel

De Belgische werkgelegenheid groeide in de eerste jaarhelft nog met bijna 61.000 banen tegenover een jaar eerder. Die banengroei zal volgend jaar bijna halveren tot 36.000 banen, zo voorspelt Dexia. Dat is de zwakste groei sinds 2004.

De prognose van Dexia ligt beduidend lager dan eerdere voorspellingen door de Nationale Bank, die voor volgend jaar nog op 55.000 extra banen rekende. Het groeiende pessimisme heeft alles te maken met de aanslepende kredietcrisis op de financiële markten. Die zal de huidige vertragingsfase van de Amerikaanse economie, nog altijd de belangrijkste motor van de wereldeconomie, verder rekken, zo waarschuwen de Dexia-economen. België zal als erg exportgericht land zwaar in de klappen delen.

De economische groei zal volgend jaar "een zachte landing maken" van 2,6 naar 2,1 procent, aldus Dexia. Verscheidene signalen wijzen nu al op de nakende groeivertraging. Het ondernemersvertrouwen daalt al drie maanden op rij en het consumentenvertrouwen staat deze maand op het laagste peil in een jaar. De industriële productie vertraagt sterk, net als de bouw. De activiteit in de uitzendarbeid, die de afgelopen jaren fors in de lift zat, boet sinds de lente aan dynamisme in. Voor het eerst sinds het zwakke economische jaar 2003 groeit de uitzendarbeid trager dan de totale economie.

Niet alleen qua jobcreatie, ook wat betreft de gezinsbestedingen dreigt een trendbreuk. Sinds 2003 mondt de almaar snellere jobcreatie uit in een verbetering van de consumptie door de gezinnen. Meer jobs betekenen immers meer inkomens en dus meer vertrouwen om te consumeren. Ook dat feest loopt op zijn einde. "We denken dat de consumptiestijging haar plafond nadert", verwachten de economen. Ze voorzien dat de Belgische woningbouw verder zal vertragen. Een daling in de vraag naar woonkredieten werd eerder dit jaar al vastgesteld.

Bovendien wordt het leven duurder, wat de consumptie verder onder druk zet. De recent aangekondigde prijsstijgingen voor voedingsproducten zullen binnenkort voelbaar zijn in de portemonnee. "De voedings- en grondstoffenprijzen zitten duidelijk in de lift en zullen de andere prijzen met zich meetrekken", voorspelt de Dexia-studiedienst. De inflatie zal stijgen van 1,5 procent dit jaar tot 1,9 procent in 2008. De koopkracht van de gezinnen zal nauwelijks nog omhoog gaan.