Direct naar artikelinhoud

Uw flatscreen wordt straks een grote smartphone

We zetten een smartphone en tablet al volledig naar onze hand door middel van downloadbare applicaties, en binnenkort is ook ons tv-toestel aan de beurt. Een toenemend aantal nieuwe tv's heeft software achter het beeld zitten die het grootste scherm in uw huis verandert in een grote smartphone.

Tot woensdag loopt in Berlijn de Internationale Funkausstellung, een jaarlijkse beurs waar de elektronicasector zijn nieuwe producten tentoonstelt. Het evenement heeft een lange geschiedenis: Albert Einstein gaf er in 1930, tijdens de zevende editie, bijvoorbeeld een 'keynote' over de toekomst van de radio, en er werden consistent nieuwe technologieën voorgesteld. Zoals het cassettebandje in de late jaren '30, Teletext in 1977, breedbeeldtelevisie in 1989, en nu 'Smart TV'. Televisietoestellen met een smartphone-achtige bediening op het scherm werden al een jaar of drie getoond als een opkomende technologie, maar staan nu op de rand van een doorbraak.

Tegen 2015, zo denkt het Nederlandse elektronicaconcern Philips, kunnen alvast 58 procent van alle wereldwijd verkochte televisietoestellen rechtstreeks op het internet worden aangesloten, om via apps gebruik te maken van webinhoud tijdens het tv-kijken. "Hoeveel procent van de eigenaars effectief gebruik zullen maken van Smart TV, hangt af van hoe stevig breedbandinternet is ingeburgerd in ieder land", zegt Alfred Mombarg, directeur Smart TV bij Philips. "In landen waar breedband gemeengoed is, zoals in de Benelux, schatten we dat 60 tot 70 procent van de gebruikers tegen 2015 gebruik zullen maken van Smart TV."

Het idee is dat de eigenaar van zo'n 'slim' televisietoestel via de apps die hij downloadt ook de functionaliteit van zijn tv à la carte samenstelt, net zoals hij dat al met zijn smartphone doet. Er zijn ondertussen al meer dan vijfhonderd van die tv-apps voorhanden, gaande van extra diensten van tv-zenders als MTV via een programma waarmee de gebruiker zijn eBay-veilingen kan volgen tot zelfs eenvoudige videogames. Of een app waarmee u twittert tijdens het bekijken van een tv-programma.

Voorlopig komen de meeste apps van gevestigde merken, maar er springt stilaan - net zoals dat bij smartphones gebeurde - ook een lichting onafhankelijke softwaremakers op de kar. De meeste Smart TV-systemen hebben namelijk ook een 'app store', waarop nieuwe apps kunnen worden gedownload. "Zo kan een tv-toestel binnenkort toepassingen krijgen waar wijzelf nog niet eens aan hadden gedacht", zegt Mombarg. "We hebben in ieder geval heel wat interesse van softwarestartups."

Het probleem was tot voor kort dat bijna alle tv-fabrikanten een eigen smart TV-systeem hebben uitgewerkt, en dat ontwikkelaars van apps dus ook voor elke fabrikant een aparte versie van hun toepassingen moesten maken. Maar de markt evolueert stilaan naar een handvol standaarden, zoals dat ook is gebeurd bij smartphones. Fabrikanten LG, Philips, Sharp en Loewe hebben alvast de handen in elkaar geslagen, en leveren op al hun toestellen hetzelfde besturingssysteem. Alleen Panasonic en Samsung blijven voorlopig zweren bij een eigen smart TV-oplossing, en Sony is voorlopig de enige die werkt met Google TV, een besturingssysteem voor tv-toestellen van de Amerikaanse internetgigant.