Direct naar artikelinhoud

Nu al patentgerommel rond nieuwe iPhone

Apple zal vandaag de langverwachte nieuwe versie van de iPhone lanceren. En nog voor de iPhone5 onthuld wordt, is er al een patentgeschil tussen Apple en concurrent Samsung.

Volgens de geruchtenmolen zal die iPhone wereldwijd immers 4G of LTE ondersteunen. Dat is de allernieuwste en allersnelste gsm-standaard.

Samsung, vorige maand door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld voor het schenden van Apple-patenten, ziet daardoor zijn kans rijp om een tegenzet te doen. De Zuid-Koreanen waarschuwen dat wanneer Apple een telefoon met LTE-connectiviteit lanceert, ze het bedrijf van CEO Tim Cook voor de rechter zullen dagen en een verkoopsverbod vragen voor de VS en Europa. Volgens Samsung zal Apple met een LTE-telefoon onvermijdelijk zijn patenten schenden.

Ook de collega's van HTC beweren overigens dat Apple zijn LTE-patenten overtreedt. Dat zou al gebeurd zijn in maart, toen Apple zijn nieuwste iPad op de markt bracht. Tot de opties behoort een importverbod voor de VS van de nieuwste iPad.

Apple heeft relatief weinig LTE-patenten omdat het vrij laat de stap zette naar die nieuwste technologie. Tim Cook beseft dat en ging onlangs om patenten winkelen. Toch heeft Samsung nog altijd een significante voorsprong.

Behalve de LTE-techniek zijn er nog enkele nieuwigheden die al vroegtijdig uitgelekt zouden zijn. Zo wordt de vijfde versie van de populaire smartphone een stuk dunner. De nieuwe iPhone zou nog 7,6 millimeter meten. De huidige 4S is 9,3 millimeter. Ook zou er een nieuwe adapter komen, waardoor iPhone en iPad niet meer met dezelfde oplader gebruikt kunnen worden. Andere opvallende verbetering zou de camera zijn. Er doen geruchten de ronde over een camera met tien megapixels. Ook het scherm wordt groter. De iPhone 5 zou vanaf begin oktober in België verkrijgbaar zijn en zal naar schatting zowat 620 euro kosten.