Direct naar artikelinhoud

Regering ruziet weer over tax shift

De non-profitsector dreigt uit de boot te vallen bij de aankomende loonlastenverlaging van de tax shift. Eerder dan dat het vrijgemaakte geld naar nieuwe jobs gaat, wordt het misschien gebruikt wordt om de budgetten voor de ziekenhuizen te vergroten.

De regering besliste afgelopen zomer dat de sociale bijdragen van 33 naar 25 procent zouden dalen, om zo de jobcreatie te stimuleren. Voor de non-profit werd 270 miljoen euro voorzien. Alleen vindt Open Vld nu dat het geld beter gebruikt kan worden om de budgetten van de ziekenhuizen aan te zuiveren en bijvoorbeeld werken uit te voeren. En dus niet noodzakelijk voor extra jobs.

Tegelijk wordt er druk gediscussieerd over het totale bedrag aan loonlastenverlaging voor de sector. Zou het niet beter zijn om een deel daarvan te voorzien voor de privésector? Open Vld voert de forcing, voor CD&V is dit niet bespreekbaar.

Momenteel worden de gesprekken gevoerd door technici, vanaf volgende week dinsdag komen de vicepremiers voor het eerst samen om knopen door te hakken.

► 13