Direct naar artikelinhoud

‘Apple werkt aan abonnementendienst voor kranten’

Terwijl krantenuitgevers overal ter wereld op extra inkomsten hopen dankzij de iPad, zou Apple hen wel eens de kaas van het brood kunnen eten. Volgens Amerikaanse media werkt het bedrijf zelf aan een abonnementendienst voor kranten.

“Apple zal binnenkort een abonnementendienst voor kranten aankondigen die werkt op de iPad.” Het Amerikaanse dagblad San Jose Mercury News zegt uit verschillende bronnen vernomen te hebben dat de technologiefabrikant al vergevorderd is met zijn plannen. Apple zou 30 procent van de inkomsten uit de abonnementenverkoop voor zich nemen en 40 procent van de inkomsten uit advertenties die bij de applicaties staan. Het is nog onduidelijk of de digitale kiosk ook tijdschriften zou verkopen.

De krantenkiosk van Apple zou alvast een doorn in het oog zijn van de krantenuitgevers. De meeste hebben al eigen applicaties ontwikkeld (of zijn er druk mee bezig) om ook via dit toestel kranten te kunnen verkopen. Op die manier hopen ze iets te kunnen doen aan de wereldwijd krimpende krantenmarkt.

Als Apple nu een extra deel van die nieuwe inkomsten zou afromen, wordt het voor hen minder aantrekkelijk. Bovendien zouden de uitgevers ook de directe link met de kopers verliezen als Apple als intermediair optreedt.

The Financial Times meldde eerder dit jaar al dat de onderhandelingen over krantenapplicaties tussen Apple en de uitgevers moeilijk verliepen. Het is Apples beleid om 30 procent van de app-prijs voor zichzelf te houden, maar dat zint niet alle uitgevers. Bovendien toont het bedrijf weinig appetijt om de klantengegevens te delen met de uitgevers. Die voorwaarden zullen nu opnieuw voor problemen zorgen als Apple een abonnementendienst ontwikkelt, zegt Roger Fidler, het hoofd van de digital publishing-afdeling van het Missouri Journalism Institute. “Uitgevers willen Apple liever een vaste vergoeding betalen in plaats van een percentage van de inkomsten uit abonnementen en reclame.”

Apple houdt zoals steeds de lippen stijf op elkaar en geeft “geen commentaar op geruchten en speculaties”.

(JDB)