Direct naar artikelinhoud

'Zonder tax shift geen sociale vrede'

Er moet een tax shift komen, vooraleer het sociaal overleg echt kans op slagen heeft. Dat zegt ACV-voorzitter Marc Leemans, na de eerste stakingsdag. Hij legt de druk vol bij de CD&V.

De stakingsdag verliep gisteren zonder incidenten en werd in en om Antwerpen en andere geselecteerde provincies ruim opgevolgd in industrie en grote bedrijven, en bij de overheidsdiensten. In kleinere ondernemingen was er minder impact. Maar ook na die eerste regionale staking is het sociaal overleg nog geen millimeter opgeschoten.

"Zonder tax shift komt er geen sociale vrede. Pas als de regering werk maakt van een eerlijke lastenverschuiving, dan kunnen we echt praten en eventueel een opening maken", zegt Marc Leemans nu. "Er moet een bijdrage komen van iedereen, ook van de vermogenden. Een stuk van de zure appel willen we zelf doorbijten, maar we willen hem niet helemaal doorslikken."

De ACV-voorzitter pleit voor een echte tax shift, via een vermogenswinstbelasting. Zo verhoogt hij de druk op de CD&V. Die gooide het idee weer op tafel, maar N-VA en Open Vld verroeren geen vin. De poging van premier Charles Michel om de discussie weer binnenskamers te krijgen, lijkt evenwel mislukt. Nog dit weekend schaarde ook justitieminister Koen Geens (CD&V) zich openlijk achter een tax shift.

Het ACV staat niet alleen binnen CD&V, zegt Leemans. "Ook voorzitter Wouter Beke zegt dat een eerlijke tax shift in het regeerakkoord staat. Ik deel die interpretatie." Maar CD&V zal hun standpunt ook binnen de regering moeten waarmaken, waarschuwt Leemans. "Voorlopig heb ik nog geen enkel signaal ontvangen van de regering dat er ook een echte tax shift zal komen."

Dat CD&V beseft dat het menens is, blijkt ook uit een interview met Eric Van Rompuy in deze krant. "Wij zeggen aan N-VA: de tax shift moet er komen. Het rechtvaardigheidsgevoel zit in de genen van onze partij. Als dat op de helling komt, komt de essentie van onze partij in gevaar. De strenge maatregelen moeten gepaard gaan met solidariteit. Niemand trekt de eerste in twijfel, het is de tweede die groter moet worden."

CD&V-vicepremier Kris Peeters, die het sociale overleg weer op gang moet trekken, zegt dan weer, met zeer weloverwogen woorden, dat de regering streeft "naar een evenwichtig gedragen inspanning van de samenleving, en naar een zo fors mogelijke versterking van onze economie en sociale bescherming. Die inspanning is nodig en niemand mag er afzijdig van blijven."

Alvast de Kaaimantaks, om grote vermogens in belastingparadijzen aan te pakken, komt nog niet op de agenda van de regering in 2015. Dat blijkt uit de beleidsnota met de plannen van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) voor volgend jaar. De regering zette hoog in op de taks om te tonen dat iedereen wel degelijk moet bijdragen. Het kabinet van Financiën bevestigt dat de taks er ten vroegste in 2016 komt. "Wij willen de tijd nemen om een wet te maken die doel treft en voldoende oplevert, en dus niet zoals in het verleden door haastwerk tien reparaties nodig heeft zonder budgettair resultaat."