Direct naar artikelinhoud

Lichamen vermiste Israëlische tieners gevonden

De drie Israëlische jongens die op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever werden ontvoerd, zijn dood gevonden. Dat heeft het Israëlische leger gisteren gemeld. Ze zijn in een veld ten noordwesten van de stad Hebron bij de plaats Halhul gevonden.

Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) werden bijna drie weken geleden ontvoerd op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Dat gebeurde vlak bij de cluster van Israëlische nederzettingen Gush Etzion in het bezette gebied. De zoektocht naar de jongeren hield Israël de afgelopen weken in zijn greep. De Israëlische regering wees al gauw de radicale beweging Hamas aan als verdachte.

Zo'n vierhonderd Palestijnen, voornamelijk leden van Hamas, zijn tijdens de zoekoperatie opgepakt. Twee hoofdverdachten zijn nog voortvluchtig. De verdwijning zette de betrekkingen tussen Israël en de nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid, waarop Israël het wegens de deelname van Hamas al niet begrepen had, eens te meer onder druk. De Israëlische regering greep de ontvoeringszaak aan om de wereld te overtuigen van de blijvend boosaardige bedoelingen van Hamas.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas veroordeelde de kidnapping en werkte nauw samen met de leiding van de Israëlische zoekoperatie. Het veiligheidskabinet van de Israëlische regering heeft voor gisterenavond een crisisberaad belegd.