Direct naar artikelinhoud

"Je moet een paar pinten naar je kop krijgen om te weten hoe leuk succes is"

Er zal deze zomer geen ontkomen zijn aan Stan Van Samang (38). Nog tot begin september schuimt de steracteur/sterartiest het Vlaamse land af om zijn nieuwste plaat op festivals en in theaters aan de man te brengen. "Ik maak geen muziek om plaatjes uit te brengen. Ik maak muziek om hem live te kunnen spelen."

Je album heeft de nogal evidente titel Stan Van Samang

meegekregen. Zijn je nummers dan ook autobiografisch?

Stan Van Samang: "Sommige wel, andere niet. Ik geloof niet dat als je een verhaaltje wil vertellen je het ook zelf meegemaakt moet hebben. Als performer is het natuurlijk handiger om te weten waarover het gaat, maar daarvoor hoeft het zeker niet autobiografisch te zijn. Ik vind het fijn als de luisteraars mijn muziek zelf interpreteren. Het is zoals naar een kunstwerk kijken en gewoon voelen wat het met je doet. Als je er ontzettend happy van wordt, is dat jouw verhaal. Dan mag de kunstenaar nog in een zware depressie gezeten hebben en bedoelen dat hij dood wou, dat maakt dan mij niet uit."

Nu kruip je weer de tourbus in. Is dat iets waar je naar uitkijkt?

"Er is niets zo heerlijk als op een podium kruipen en je muziek naar je publiek brengen. Voor mij valt dat echt niet weg te denken in het gegeven 'muziek maken'. Een verhaal vertellen doe je altijd tegen iemand. En om dat rechtstreeks tegen het publiek in de zaal of op de wei te kunnen doen, vind ik de max. Ik maak geen muziek om plaatjes uit te brengen. Ik maak muziek om het live te kunnen spelen. Vroeger moest je in cafés gaan spelen om een cd te kunnen uitbrengen, vandaag is dat net omgekeerd."

Je tourlijst is een bonte verzameling van grote en kleine zalen en festivals. Heeft dat eigenlijk een grote invloed op je optreden?

"Het zorgt natuurlijk voor een andere ervaring. Sommige nummers komen beter tot hun recht in een grote arena en andere songs werken het best in intieme kring. Bij mij zijn die twee ook onlosmakelijk verbonden. Je kan niet ten volle beseffen hoe leuk het is om in een uitverkocht sportpaleis te staan als je de vorige week niet in een klein café hebt gespeeld. Succes mag geen evidentie worden. Je moet minstens een paar pinten naar je kop hebben gekregen om te weten hoe leuk het is dat iedereen kaartjes voor je koopt. Dat maakt de voldoening des te groter."

nieuwbakken papa

Op 8 december ga je opnieuw het Sportpaleis veroveren. Begint het al te jeuken?

"Absoluut! Ik kan heel moeilijk te beschrijven hoe het voelt om zo'n zaal te vullen, maar het is een adrenalinerush waar je onmiddellijk aan verslaafd bent. Toen men me vroeg of ik daar nog eens wou spelen heb ik daar geen milliseconde aan getwijfeld. Natuurlijk wil ik daar nog eens staan! Het doet iets met me als mijn nummers daar door boxen galmen met een twaalfkoppig strijkorkest als begeleiding. Of het optreden beter is dan in cafés en kleine zalen laat ik in het midden. Maar een kick geeft het sowieso."

Tussen je zomertour en je optreden in het Sportpaleis is je tourschema enkele maanden leeg. Betekent dat welverdiende rust?

"Dat hangt er vanaf wat je rust noemt, natuurlijk. Als je als artiest niet om de haverklap een nieuwe single uitbrengt, denken de mensen meteen dat je niets zit te doen. Het omgekeerde is eigelijk waar. Want op die momenten ben je meestal druk bezig in de studio en aan de schrijftafel. Maar tijdens het najaar hoop ik toch in de eerste plaats wat familietijd te hebben. Deze zomer wordt ik voor het eerst papa en daar kijk ik enorm hard naar uit. Ik ga dus mijn tijd nemen om me voor te bereiden op het Sportpaleis, maar in de eerste plaats wil ik zoveel mogelijk papa zijn."

9 en 10 juni in Capitole, Gent en 9 juli op Rock Zottegem, Zottegem.

www.stanvansamang.be.

Latino Festival

Weer of geen weer, op 3 en 4 juni zomert het in Aalst, want dan kan je er naar het Latino Festival. Je leert er je booty te shaken als een rasechte Braziliaanse, volgt er zuiderse workshops of komt gewoon genieten van de exotische muziek en dito sfeer. Samba!

3 en 4/6, Werfplein, Aalst. www.bosjop.eu.

In de baan van de ring

Waar ooit de Gentse stadswallen stonden, ligt nu een muur van roet en asfalt. Duizenden voertuigen denderen er elke dag langs, zonder echt te letten op het leven rondom hen. Fotograaf Tom Verbruggen legt net dat vast, terwijl reporter Tim F. Van der Mensbrugghe het geheel voorziet van commentaar.

Nog tot 17/9,

STAM Gent.

www.stamgent.be.

Driestuiveropera

In dit beroemde stuk zet Bertolt Brecht de clichés op hun kop. Bedelaarskoning Peachym ontdekt dat zijn dochter stiekem is getrouwd met bendeleider Mackie, en beslist een klopjacht te houden op de onverlaat. In dit verhaal geen ridders en prinsessen, wel schurken, hoeren en voddenbalen.

9/6, CC De Biekorf, Lebbeke. www.tuttifratelli.be.

Bierfeesten

Veel lekkers is te krijg op de Oudenaardse Bierfeesten, die - anders dan de naam doet vermoeden - niet alléén een excuus voor een zuippartij zijn. Nee, je kan er ook genieten van een streepje muziek, bijvoorbeeld. Bij het ter perse gaan hadden alleen Niels Destadsbader en de Magical Flying Thunderbirds al bevestigd, maar als je weet dat op de voorbij edities toppers als Kim Wilde, Daan en The Levellers passeerden, weet je genoeg!

23 tot 25/6, Oudenaarde. bierfeesten.be.

Raymond van

het Groenewoud

Dit jaar zal hij helaas niet de beest uithangen op de podia van de Gentse feesten, maar niet getreurd: op 9 juni komt Raymond naar Gent om de vieren dat zijn Meisjes veertig kaarsjes mogen uitblazen. Voor de gelegenheid kregen ze een verrassend nieuw kleedje, en Raymond brengt nog meer moois mee: zijn allernieuwste album. Hij maakt ons zo zot, mijnheer!

9/6, Vooruit, Gent. www.vooruit.be.

Popeiland

Nog best even slapen, maar 28 juni hou je maar beter vrij! Op die dag trek je naar Puyenbroeck voor de twintigste editie van Popeiland. Deze feesteditie trakteert je op véél goede muziek én fun. We kunnen verklappen dat de Ghost Rockers er ook zullen zijn. Nog meer plezier valt er te beleven aan het pop-uppretpark, de star trucking en de animotions. Haha, wie kan raden wat dat allemaal is?

28/6, Puyenbroeck. puyenbroeck.be.

Brielpoort

40 jaar

rocktempel

Met veertig jaar op de teller is de Brielpoort al een echte ouwe rocker geworden. Geen paniek: dat zijn de besten. Nu kan je in het Museum van Deinze en de Leiestreek naar een overzichtsexpo die vier roemrijke decennia in beeld brengt. Zakten af naar Deinze: Madness, The Cure, AC/DC, Iggy Pop, Nick Cave en niemand minder dan... U2! Herken jij de ster op de foto?

Nog tot 11/6, Museum van Deinze en Leiestreek, Deinze.

Niet te missen

in juni