Direct naar artikelinhoud

Werken in een school kan je gehoor schade toebrengen

De begeleiders van de buitenschoolse kinderopvang in Kruibeke hebben sinds kort oordopjes, want het lawaai dat de spelende kinderen maken ligt ver boven de norm. Bij neus-keel-oorartsen zijn het vooral kleuterjuffen en -meesters die aankloppen met klachten als oorsuizen.

In Kruibeke wordt de buitenschoolse kinderopvang sinds kort georganiseerd in containergebouwen. Die huisvesting is 'tijdelijk', maar moet toch een aantal jaren meegaan. Uit onderzoek blijkt nu dat het geluidsniveau er aanzienlijk hoger ligt dan op de vorige locatie, vooral bij een volle bezetting met 120 kinderen. Het zijn vooral de hoge tonen die veel te lang blijven nazinderen. Dat komt omdat de wanden te weinig geluid absorberen.

"In de oude gebouwen waren er ook minder problemen omdat de wanden vol tekeningen hingen en er ook knutselwerkjes aan de plafonds werden opgehangen", voegt Tina Van Havere, de Kruibeekse schepen van kinderopvang, eraan toe. "Maar omwille van de brandveiligheid mag dat nu niet meer. Iedereen weet dat geluid op kale wanden veel harder weerkaatst."

In afwachting van de grote werken - er wordt 32.000 euro uitgetrokken om absorberende panelen aan te brengen op wanden en plafonds - moeten de begeleiders zich behelpen met oordopjes.

"Wij raden leerkrachten die gehoorverlies hebben, ook aan om hun gehoor te beschermen", zegt Frederic Acke van de dienst Neus-, keel- en oorheelkunde van het UZ Gent. "Er bestaan tegenwoordig oordopjes die specifiek hoge tonen wegfilteren.

"Het zijn vooral leerkrachten van kleuterscholen en LO-leerkrachten die wij vaker zien. Zij klagen dan over oorsuizen of hyperacusis, wat wil zeggen dat je sterk lawaai niet kunt verdragen. Oorsuizen en hyperacusis kan wijzen op beginnende gehoorschade, al is het wel een minderheid die effectief schade heeft."

Volgens Acke is er wettelijk weinig geregeld om het gehoor van de leerkrachten te beschermen. Er zijn enkel hier en daar individuele initiatieven. "In sommige technische scholen gebruiken de leerkrachten oordopjes of koptelefoons. En in kleuterklassen hangt er soms een decibelmeter met een kleurcode. Is er te veel lawaai, kan de leerkracht dit bespreken met de kinderen."