Direct naar artikelinhoud

Nationale Bank valt fiscaal gunstregime voor sparen opnieuw aan

De fiscale vrijstelling van spaarboekjes mag voor de Nationale Bank op de schop. Dat suggereert de bank in haar eindrapport over structurele bankhervormingen in België.

"Er bestaat geen uitgesproken dwingende economische beweegreden om een belastingvrijstelling voor bancaire spaardeposito's te handhaven." De Nationale Bank is duidelijk niet mals voor het gunstregime voor het spaarboekje.

Volgens de Nationale Bank wordt er te veel gespaard, wat ten koste gaat van de financiering van bedrijven. Dat is de schuld van de fiscale vrijstelling. Op inkomsten op spaarboekjes is geen belasting verschuldigd tot een bedrag van 1.880 euro. Intussen staat er zo'n 240 miljard euro op spaarrekeningen geparkeerd.

De Nationale Bank stelt voor om het gunstregime ofwel geleidelijk te laten uitdoven ofwel het gunstregime uit te breiden naar andere beleggingsvormen die de economie kunnen ondersteunen. Het zou dan kunnen gaan om termijnrekeningen, bedrijfsobligaties. Ook verzekeringsproducten komen hiervoor in aanmerking.

Belangrijk is dat in de toekomst de langetermijnfinanciering van bedrijven, meer bepaald KMO's, wordt versterkt, schrijft de Nationale Bank. In een tussentijds rapport een jaar geleden had de centrale bank zich reeds uitgesproken voor een dergelijke hervorming.

Het onderwerp ligt bijzonder gevoelig. Twee maanden geleden liet minister van Financiën Koen Geens (CD&V) uitschijnen dat hij een uitdoving van het fiscaal voordeel genegen is. Maar dat idee werd onmiddellijk binnen de regering-Di Rupo afgeschoten. Handen af van het fiscaal voordeel, luidde toen de boodschap bij liberalen en socialisten.

Bankenscheiding

Inzake de hervorming van de banken, blijft de Nationale Bank erbij dat een strikte scheiding tussen depositobanken en investeringsbanken niet nodig is. Dat is opvallend. De financiële crisis legde bloot hoe banken met het geld van hun spaarders speculeerden en vervolgens hun broek scheurden. Sindsdien gaan er stemmen op om depositobanken af te splitsen, maar daar heeft de Nationale Bank geen oren naar.

De Nationale Bank ziet meer heil in het opleggen van extra kapitaalvereisten voor de eigen tradingactiviteiten van de banken. Op die manier wil ze de banken ontmoedigen om te speculeren. Gaan sommige banken toch te ver, dan moeten die activiteiten in een aparte afdeling worden ondergebracht, zodat speculatie geen risico's inhoudt voor deposito's.

240

miljard euro staat er intussen op de Belgische spaarrekeningen geparkeerd