Direct naar artikelinhoud

Generation Y ontdekt massaal voordelen van ambtenarenjob

Selor, het selectiebureau van de overheid, kreeg vorig jaar meer dan 100.000 sollicitanten over de vloer voor nog geen 3.000 jobs. Vooral bij jongeren lijkt werken voor de overheid opnieuw erg in trek. En dat is niet alleen te danken aan het aantrekkelijke startersloon.

In 2010 schreven maar liefst 102.000 sollicitanten zich in bij Selor, 20 procent meer dan een jaar eerder. Ze namen deel aan minstens een van de 400 selectieprocedures die het selectiebureau in 2010 organiseerde voor in totaal 2.800 nieuwe jobs bij de verschillenden overheidsdiensten en ministeries. Opvallend daarbij is dat ambtenaar worden vooral bij jongeren in de lift zit.

Volgens Stefanie Billiet van Selor wordt deze trend inderdaad bevestigd door recent onderzoek. “Jongeren zijn steeds meer op zoek naar duurzaamheid en zekerheid. Bovendien willen ze een job die iets bijdraagt aan de maatschappij. De generation Y is het blijkbaar beu om vooral de baas rijk te maken.”

Al blijft het relatief hoge startloon een van de grote aantrekkingsfactoren. “Voor wie begint te werken ligt het loon vrij hoog in vergelijking tot de privésector. Een bedrijfswagen zit er dan weer niet in, maar heel wat jongeren hechten meer belang aan een degelijke hospitalisatieverzekering en een gratis treinabonnement.”

Maar jong starten bij de overheid biedt nog andere voordelen. “Uit dezelfde onderzoeken blijkt dat jongeren bereid zijn heel hard te werken gedurende een bepaalde periode, maar er vervolgens graag een maand tussenuit willen om bijvoorbeeld te reizen. Bij de overheid kan dat, omdat er veel verschillende vakantieregelingen bestaan”, zegt Billiet. “Daarnaast bieden we nu eenmaal heel veel vacatures aan voor starters, terwijl men in de privésector al snel enkele jaren ervaring vraagt. Bovendien krijg je, afhankelijk van de functie, ondanks je jonge leeftijd al snel heel wat verantwoordelijkheid in grote projecten.”

Bij arbeidsbemiddelingsdienst VDAB houdt men geen gegevens bij over de populariteit van ambtenarenjobs bij jongeren, maar woordvoerster Anneke Ernon is niet verbaasd over de herwonnen populariteit van de overheid als werkgever. “Jongeren op de arbeidsmarkt zijn bijzonder conjunctuurgevoelig. Als het goed gaat, vinden ze meteen werk, maar als het slecht gaat, zijn ze ook de eersten die uit de boot vallen. Zeker nu ze door de crisis zelf in de klappen hebben gedeeld of vrienden hun job zagen verliezen, kiezen ze misschien sneller voor de zekerheid die de overheid biedt.”

Billiet beaamt dat de toegenomen interesse in 2008 en 2009 een rechtstreeks gevolg was van de economische crisis, maar stelt toch vast dat de populariteit minstens stabiel blijft en zelfs toeneemt ook nu de economie weer aantrekt. “Je kan er inderdaad niet om heen dat de overheid steeds hipper voor de dag komt”, besluit Ernon.