Direct naar artikelinhoud

Van Gaal: 'Mijn wissel was briljant'

Zelden kon een coach zo triomferen na een WK-kwartfinale als Louis van Gaal zaterdagavond. Vlak voor de penaltyreeks bracht Van Gaal doelman Krul in, die uiteindelijk twee strafschoppen van Costa Rica stopte. 'Een briljante zet', vond hijzelf.

Doet hij dit nu echt? Minuut 121. De bal rolt buiten en Louis van Gaal zwaait naar de vierde ref. Naast hem: doelman Tim Krul. 55.999 mensen in de Arena Fonte Nova begrijpen er niks van, maar hij wel. Een kwartier later zal de wereld zijn genie erkennen.

Nochtans was de avond tot dan toe allesbehalve briljant verlopen voor Oranje. Costa Rica bleek een cynische, verdedigende tegenstander en Nederland verkwanselde zelf onvoorstelbaar veel kansen. Paal, lat, doelman, verdediger. Telkens stond er wel iets of iemand op de juiste plaats om Sneijder, Robben, Depay of Van Persie van de verdiende voorsprong te houden.

"Het plan was om ze veel pijn te doen, maar dat is compleet mislukt", blies Van Gaal achteraf. Hij kon erom lachen, want de kwalificatie voor de halve finale tegen Argentinië was binnen. Met dank aan dé wissel van het WK.

Extase

Newcastledoelman Krul bleek immers de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment. De eerste penalty van Costa Rica moest hij nog incasseren, maar daarna kreeg de avond een gouden randje. Bryan Ruiz liep aan, trapte naar links en greep zich naar de lange haren. Krul had zijn elfmeter zonet gekeerd. Dik vijf minuten later zeeg Ruiz helemaal tegen de grond nadat Krul ook de vierde strafschop van zijn land uit de hoek had geduwd.

Oranje in extase, invallersdoelman Krul in de zevende hemel en Louis van Gaal in de geschiedenisboeken. De Duitse krant Bild trok een blik woordspelingen open: Louis van Geniaal.

En dat vond hij zelf vast niet eens zo overdreven. De bondscoach wentelde zich na de match in zijn Grote Gelijk. Wat begon in de 'wij-vorm' werd al snel: ik, mezelf en Van Gaal. "Ik ben best wel trots op die wissel van de doelman. Het was een zet die briljant uitdraaide. Of ik dat voorbereid had? Natuurlijk. Ik wist dat Krul een groter bereik heeft in doel en dat is cruciaal wanneer je penalty's wilt stoppen. We hadden bovendien alle penalty's van Costa Rica de voorbije dagen al overlopen met de doelmannen. Hebben jullie gezien dat Krul iedere keer in de juiste hoek dook?"

Niemand die hem die zelfverheerlijking kwalijk nam, want het was nu eenmaal een gouden zet. "Dat is het werk van de coach. Je moet de juiste inschatting maken. En als alles verkeerd uitdraait, dan ben je als coach natuurlijk ook verantwoordelijk. Want had Krul geen bal gepakt, dan was ik vast weer voor gek versleten."

Van Gaal zei dat laatste met een monkellachje, want de weg die Oranje op dit toernooi aflegt, is zijn wraak op de vele criticasters. Zijn ego en eigenwijsheid waren de voorbije maanden onderwerp van spot geworden, zijn tactiek met vijf man achterin werd met de grond gelijkgemaakt en zijn spelerskeuzes in het belachelijke getrokken. De onverhoopte kwalificatie voor de halve finale heeft de wind helemaal doen draaien. Van Gaals voorstanders duiken weer op, zijn tegenstanders trekken zich terug in de loopgraven. Nederland is opnieuw enthousiast over zijn ploeg en spelers. Het geloof in de finale én de titel is groot.

Louis Genie

"Dat is allemaal begonnen in de zomer van 2012", zei Van Gaal zaterdagavond. Dat is dus: vanaf het moment dat hij aangesteld werd. "We hebben ondertussen een groep gesmeed die ijzersterk is qua mentaliteit en talent. We zijn niet de allerbeste ploeg op dit toernooi, maar we zijn wel heel moeilijk te verslaan."

Waarna we de persconferentie afsloten met de vraag of dit WK-parcours voor de bondscoach - na de bakken kritiek - nu ook een persoonlijke triomf was. Van Gaal: "Dacht jij dat ik dat nodig had, dan?"

Tot in het diepste van de ziel doordrongen van zijn eigen, onmetelijke vernuft. Albert Einstein in trainersplunje. Louis Genie.