Direct naar artikelinhoud

Europese Centrale Bank denkt aan renteverhoging in juni

FRANKFURT l De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar basisrente stabiel gehouden op 3,75 procent. Maar ze liet ook duidelijk doorschemeren dat ze in juni de rente zal verhogen.

"Sterke waakzaamheid is essentieel om te waarborgen dat de risico's voor de prijsstabiliteit geen werkelijkheid worden", stelt de ECB in een mededeling. De woorden 'sterke waakzaamheid' zijn codetaal om een renteverhoging in juni aan te kondigen.

Voorzitter Jean-Claude Trichet weigerde op de persconferentie iets te zeggen over de beleidsplannen voor het tweede halfjaar. "We zijn niet na juni. Ik zal alleen zeggen dat we na juni al het nodige zullen doen om prijsstabiliteit te waarborgen."

Voorts is Trichet 'zeer gelukkig' dat de nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy niet langer een aanpassing van het mandaat van de ECB vraagt. Sarkozy zei tijdens de verkiezingscampagne dat de ECB evenveel aandacht moet hebben voor economische groei als voor prijsstabiliteit.

Trichet was zeer voorzichtig over de hoge koers van de euro tegenover de dollar. Hij wilde alleen iets kwijt over het Amerikaanse wisselkoersbeleid. "De Amerikaanse minister van Financiën bevestigt dat een sterke dollar in het belang is van de VS."

Ten slotte onderstreepte Trichet dat de geldhoeveelheid een zeer belangrijke indicator blijft voor het monetaire beleid. "We zijn erg gehecht aan de monetaire pijler. De noodzaak van monetaire analyse om het monetaire beleid beter te begrijpen, wint veld." De recordgroei van de geldhoeveelheid deed de voorbije weken de twijfels over de betrouwbaarheid van de geldgroei als indicator toenemen.

De ECB merkt op dat de renteverhogingen de groei van de hoeveelheid cash en zichtdeposito's en de stijging van de kredietverlening beginnen af te remmen. Sommige analisten leiden daaruit af dat de ECB na juni de rente misschien niet meer verhoogt.